Budite sebi prve / Test na HPV bez uputnice i narudžbe: Ni jedna žena ne bi trebala umrijeti od raka vrata maternice!

Image
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL/Thinkstock

U šest institucija u pet gradova diljem cijele Hrvatske, uključite se u tjedan ženskog zdravlja

4.5.2019.
13:37
Frank May/DPA/PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Rak vrata maternice bolest je od koje ne bi smjela umrijeti ni jedna žena!

Budite sebi prve, uključite se u Lila tjedan i odazovite se na testiranje na HPV. Upoznajte s ovom mogućnosti i svoje prijateljice. Bez uputnice i prethodne narudžbe u šest institucija u pet gradova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • KBC ZAGREB – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Onkološkoj ambulanta Poliklinike ‒ Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 12 do 14.30 sati. Za dodatne informacije zovite 01/4604-714.
  • KBC "SESTRE MILOSRDNICE", ZAGREB – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Ambulanti za kolposkopiju Klinike za ženske bolesti i porodništvo, Vinogradska 29, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 14 do 16 sati. Za dodatne informacije zovite 01/3787-370.
  • KBC RIJEKA – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ginekologiju i porodništvo, Krešimirova 42, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 10 do 13 sati.
  • KBC SPLIT – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ženske bolesti i porode, Spinčićeva 1, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 11.30 do 14 sati. Za dodatne informacije zovite 021/551-211, od 13 do 15 sati.
  • KBC OSIJEK – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Ambulanti za kolposkopiju Klinike za ginekologiju i opstetriciju, Ul. Josipa Huttlera 4, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 8 do 14 sati. Za dodatne informacije zovite 031/512-225.
  • OB "DR. IVO PEDIŠIĆ", SISAK – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju, J. J. Strossmayera 59, prema sljedećem rasporedu: u ponedjeljak 6. svibnja i petak 10. svibnja od 16 do 18 sati, u utorak 7. svibnja, srijedu 8. svibnja i četvrtak 9. svibnja od 13 do 15 sati. Obrisci će se uzimati i u subotu, 11. svibnja, od 11 do 13 sati. Za dodatne informacije zovite 044/533-248.

Što je HPV test i kakvo je značenje rezultata?

HPV test se sastoji od analize obriska vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Navedeni rezultat pokazuje da imate infekciju HPV-om, a ovisno o tipu virusa, da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja pretkanceroznog stanja i raka vrata maternice.

Za koju je dobnu skupinu žena preporučljivo napraviti HPV test?

HPV test preporučuje se za sve žene u dobi od 20 do 60 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se provodi HPV test?

Postupak uzimanja HPV testa sličan je onome kod Papa testa. Tijekom ginekološkog pregleda ginekolog postavlja spekulum (metalnu ili prozirnu plastičnu napravu) koji omogućava lakši pregled vagine i vrata maternice i to tako da se pomoću instrumenta razmaknu stijenke jedna od druge, pružajući bolji uvid i pristup. Uzorak iz cervikalnog kanala uzima se štapićem koji se dostavlja na analizu u mikrobiološki laboratorij, piše Splitski dnevnik.

Treba li se i kako pripremiti za HPV test i zašto je toliko važno testirati se možete provjeriti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo