TEPEŠ O PROZIVKAMA BIVŠEG PREDSJEDNIKA: / 'Svi znamo što je Mesić pjevao i ne vidim po čemu je on antifašist'

Image
Foto: PIXSELL, Nikola Ćutuk

Potpredsjednik Sabora i predsjednik stranke HSP AS Ivan Tepeš u emisiji Novi dan N1 televizije govorio je o aktualnim političkim temama.

20.5.2016.
11:10
PIXSELL, Nikola Ćutuk
VOYO logo

"Moram biti iskren i reći da ne mogu shvatiti da nama trebaju bilo kakve mjere. Ja sam među mlađim zastupnicima pa shvaćam ozbiljno svoj posao. Kao što imamo posao i primamo plaće, meni ne trebaju sankcije da bih radio svoj posao. Mi nismo tamo da zarađujemo plaće nego jer smo se kandidirali i da s programom pridonesemo boljitku građana. Smatram da je to sve nepotrebno, ali očito zastupnici moraju osjetiti po džepu da bi shvatili da moraju to izvršavati. No, ponavljam, meni je to nepojmljivo", rekao je Tepeš o discipliniranju zastupnika zbog nedolazaka u Sabor o čemu se razgovaralo na Predsjedništvu HDZ-a.

"Ne znam što će kolege iz HDZ-a predložiti. O tome se treba razgovarati. Nepojmljivo mi je da se ne dolazi tamo gdje ti je posao, ali treba vidjeti mehanizam ako netko to ne izvršava, treba li ići u izmjenu poslovnika. Tu bi trebalo postići konsenzus. Da se disciplina mora poštovati, to je činjenica", dodao je Tepeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Morate pitati predsjednika Sabora zašto sljedeći tjedan neće biti sjednice'

Sljedeći tjedan neće biti sjednice Sabora zbog blagdana. Tepeš kaže da on ima mnogo obveza tako da će za njega jedino blagdan biti neradan. "Moram reći da neću imati slobodne dane jer imam niz obveza sljedeći tjedan. Tako da će za mene samo blagdan biti neradan. Za ostale ne znam što će raditi. Morate pitati predsjednika Sabora zašto neće biti sjednice Sabora. Morate ga pitati da obrazloži odluku, ali koliko znam zastupnici tada neće imati neradne dane", rekao je Tepeš.

Ponovio je da nije zadovoljan brzinom provođenja mjera i pokretanja reformi dodajući da su građani s pravom nestrpljivi. "Svi percipiraju ovo stanje od trenutka izbora. To što je postpregovaračko razdoblje bilo dugo - nismo na to navikli. Dakle, dosta je komplicirano. Novost je suradnja Domoljubne koalicije i Mosta, ali ja vjerujem da će se brzo vidjeti rezultati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tepeš o aferi oko Karamarka: 'Ne vidim da se dogodilo nešto protuzakonito'

Odgovorio je na pitanje kako će utjecati na jedinstvo vlasti afera Konzultantica i hoće li Karamarka to kompromitirati kao političara i osobu.

"To se vidi na izborima. Fascinantno mi je da je Karamarko najnepopularniji političar, a s njim na čelu pobjeđujemo cijelo vrijeme. To uvijek najbolje pokažu birači. Što se tiče slučaja, to je na Povjerenstvu. Zasad koliko vidim trenutačno nema nikakvog poslovnog odnosa supruge Tomislava Karamarka i Petrovića. O tome imam i neka svoja mišljenja, ali dok Povjerenstvo o tome odlučuje ne bi bilo dobro da radimo pritisak. Ne vidim da se dogodilo nešto protuzakonito. I Božo Petrov je rekao da se o tome odnosu Ine i MOL-a nije razgovaralo. Zasad ne vidim da tu ima bilo kakav problem", dodao je Tepeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MESIĆ ČEKA DELOŽACIJU, ALI NEĆE ZVATI SINČIĆA: /

'Zamjeraju mi antifašizam, ovo je odmazda'

Image
MESIĆ ČEKA DELOŽACIJU, ALI NEĆE ZVATI SINČIĆA: /

'Zamjeraju mi antifašizam, ovo je odmazda'

'Svi znamo što je Mesić pjevao'

"Kako se kaže, ozbiljna ste televizija pa nemam namjeru komentirati viceve. Ono što je on rekao i izmišljanje da smo mi protiv antifašizma govori osoba za koju znamo što je pjevao.

Troškovnik tog ureda smo dobili, a mi smo naveli da s obzirom na 63 putovanja bismo morali znati koja je točno uloga tih putovanja. Nikada nismo dobili adekvatan, zapravo nikakav odgovor. Uputili smo naš prijedlog izmjene dopune zakona za vrijeme prošle vlade, ali nikad nije došao u proceduru. Sad su to kolege iz Mosta uputile u proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je to u svom stilu na takav način prezentirao. Ne bih puno komentirao njegov stil, ali naravno da to ne stoji. Svi znamo što je on pjevao i ja ne vidim po čemu je on antifašist i kako se to mjeri", komentirao je Tepeš riječi bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je prozvao njega i Petrova.

Tepeš je govorio i o ideološkim prepucavanjima. "Rad medija razumijem. Svatko se bori za svoj dio kolača. Mediji traže ekskluzivitet i naslovi privlače klikove. Smatram da smo svi odgovorni i u politici i medijima da klimu poboljšamo. Možemo se dijeliti oko nekih pitanja, ali da se ne dijelimo oko ovih stvari jer neke su obitelji gubile sve najmilije pod jednim ili drugim sistemom. Idemo sve to osuditi, i to je neki put kako graditi 2017. i 2018. Mladi odlaze i o tome moramo razgovarati i to spriječiti. Imamo odgovornost da gradimo takvu sliku. Svatko radi svoj posao. Mislim da bismo se trebali svi korektno odnositi prema onima koji su na drugoj strani. Meni ne smeta da se mediji izjasne i politički - društvo je pluralno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tepeš: Premijer Srbije miješa kruške i jabuke

Na konstataciju da je premijer Srbije Aleksandar Vučić komentirao Karamarkove izjave kazavši da se Hrvatska ne treba miješati u unutarnja pitanja Srbije, Tepeš je rekao: "Naravno, Vučić miješa kruške i jabuke. On se pita zašto se mi miješamo u njihova unutarnja pitanja, a ne shvaća da se njegov dolazak 1995. na teritorij s arkanovcima ne može percipirati kao unutarnje pitanje. Nisu unutarnja pitanja jer se događalo na teritoriju Hrvatske i o tome moramo govoriti, a Bleiburg s tim nema nikakve veze. Vučić nema bolji argument pa počinje tako neki lov na vještice."

Prema njegovoj procjeni, kako kaže, do daljnjeg treba ostati blokada Srbiji poglavlja 23. "Moraju biti neki uvjeti ispunjeni i moramo riješiti rane i otvorena pitanja. Puno je tih stvari kao što su minske karte, pitanja nestalih, kulturnog blaga... Mislim da se to moglo riješiti i bez povezanosti s ulaskom Srbije u Uniju i da je tu Srbija trebala biti jasnija. Nije logično da agresor ima ingerenciju nad državom nad kojom je izvršio agresiju. Mislim da je to dobro za odnose, da se zaliječe rane iz rata i što prije Srbija to shvati, postat će država koja može biti članica EU-a", rekao je Tepeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo