Građani ili robovi duga? / Temeljni kapital većine tvrtki za otkup dugova je 20.000 kuna, a godišnje kupe 40 milijardi kuna: 'Prljavi novac?'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Što radi HNB? Pekare, frizerski saloni, kiosci više su regulirani od tvrtki za otkup potraživanja. Oporba: 'Naveliko se pere lova...', 'Kamatarenje?'

12.10.2022.
16:08
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Saborski oporbeni klubovi srijedu su u raspravi o izmjenama zakona o potrošačkom i stambenom potrošačkom kreditiranju upozorili na problem prodaja dugova i potrošačkih kredita trećim stranama, ocijenivši kako se radi o sivom tržištu i kamatarenju građana.

"Ključni problem ova dva zakona su otkupi potraživanja. Zakoni i pravni sustav stvorili su sivo tržište, stvorili su pranje novca i kamatarenje nad hrvatskim građanima i to je postalo legalno stanje", upozorila je Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a). Smatra kako glavne probleme ta dva zakona HDZ-ova vlast ne vidi, ne čuje ili za rješavanje tih problema nema znanja ili volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAD BANKA PRODA DUG /

Dug od 100 kuna kupe za 30 pa traže sve s kamatom! Potraga istražila kako rade agencije za naplatu potraživanja i koliko zarađuju

Image
KAD BANKA PRODA DUG /

Dug od 100 kuna kupe za 30 pa traže sve s kamatom! Potraga istražila kako rade agencije za naplatu potraživanja i koliko zarađuju

Orešković je navela i da je većina tvrtki i agencija stvorenih za otkup potraživanja osnovana je sa temeljnim kapitalom od 20.000 kuna a od 2010. pa na dalje te agencije su godišnje otkupile 40 milijardi kuna potraživanja.

Stoga je upitala je li bilo koje nadležno tijelo (HNB ili Ministarstvo financija) provjeravalo porijeklo tog novca kako bi se znalo radi li se možda o "prljavom novcu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je da na tom ogromnom tržištu vrijednom 40 milijardi kuna država nije našla shodnim da ga regulira niti onoliko koliko pekare regulira.

"Svaka pekara u vašem kvartu, svaki frizer, pa i svaki kiosk je reguliran više nego što su regulirane agencije za naplatu potraživanja", rekla je. Ocijenila je i da se je to područje "na kojem se na veliko pere lova", a nije regulirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako će glasovati protiv ta dva zakonska prijedloga kako bi pokazao da vlada nije napravila ono što se od nje očekuje, Zvane Brumnić (Klub Socijaldemokrati) rekao je kako nikada rješenja zaštite slabijih nisu na tržištu već su ona u HNB-u.

I on je upozorio na problem prodaje dugova građana kamatarima poručivš kako prodati kamatarima kredit koji je ugovoren s bankom - nije tržište. "Jer s bankom ste trebali imati nekakav reguliran odnos, a s kamatarom taj odnos ne da nije reguliran nego se svodi na isključivi mobbing onoga koji je slabiji", upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da više od 230.000 blokiranih građana s dugom većim od 18 milijardi kuna i to samo za glavnicu živi u agoniji kojoj ne vide kraja. Također, zabrinjava je i konstantni rast blokiranih građana.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo