Tek pustili jednu, pa uhitili drugu tursku aktivisticu

Tek što je iz hrvatskog zatvora izašla turska aktivistica Bašak Šahin Duman, hrvatska je policija uhitila još jednu Turkinju koja se nalazi na tjeralici turskog Interpola zbog terorizma.

7.8.2012.
20:22
VOYO logo

Turska novinarka Vicdan Özerdem je uhićena još 25. srpnja na graničnom prijelazu Metković, te se od tada nalazi u pritvoru u Dubrovniku. Žena je došla na odmor sa suprugom i šestogodišnjim sinom, a iako ima odobren azil u Njemačkoj te posjeduje izbjegličku putovnicu, hrvatska policija ju je uhitila utvrdivši da je riječ o osobi s Interpolove tjeralice.

"Te tjeralice su problematične jer ih Interpol neselektivno objavljuje i ne može se znati je li protiv nekoga podignuta zbog političkog progona ili je doista riječ o traženoj osobi", objasnila je poteze hrvatske strane Sandra Benčić, aktivistica Centra za mirovne studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odslužila pet godina u zatvoru

Vicdin Özerdem je u Turskoj bila uhićena tijekom demonstracija u kojima su sudjelovale i neke tamošnje radikalne skupine, te je odslužila pet godina zatvorske kazne. Tijekom boravka iza rešetaka nekoliko mjeseci je štrajkala glađu, a nakon toga se i razboljela, piše Novi list.

Za pomoć se medijima obratio i suprug uhićene novinarke, Bahadir Özerdem. Kaže kako mu supruga mora uzimati lijekove te se boji joj se u zatvoru ne pogorša zdravstveno stanje. "Naš sin stalno zove majku, ne može spavati, sve slabije jede", požalio nam je suprug uhićene novinarke, koja će se na sudu u Dubrovniku ponovno pojaviti 9. kolovoza kako bi dala dodatan iskaz o mogućem izručenju Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo