'CIJEPLJEN SAM TREĆOM DOZOM, ALI...' / Donesena je nova bitna odluka o covid-potvrdama: Ipak, opet postoji jedan problem

Image
Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Nove covid-potvrde ne mogu se dobiti s novim datumom važenja, jer do kraja nije riješen informatički dio posla

10.11.2021.
16:04
Dusko Jaramaz / Pixsell
VOYO logo

Cijepljeni trećom dozom ili oni koji su preboljeli covid-19 nakon cijepljenja ili su se zarazili po drugi put imaju pravo na produženje važenja svojih covid potvrda na godinu dana od tih događanja, piše Jutarnji list pozivajući se na izvore iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Međutim, postoji problem jer trenutačno nije do kraja riješen informatički dio posla. To znači da se te nove potvrde ne mogu dobiti s novim datumom važenja. Dok tehnički problem ne bude riješen, u sustavu će biti dostupne samo stare covid potvrde koje vrijede godinu dana od druge doze ili preboljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO NAS ČEKA? /

Bez covid potvrde neće se moći u poštu, u Finu... a nitko ne zna kako će to provesti: Da ih provjere sve, treba im 35 dana

Image
ŠTO NAS ČEKA? /

Bez covid potvrde neće se moći u poštu, u Finu... a nitko ne zna kako će to provesti: Da ih provjere sve, treba im 35 dana

'Hoće li se potvrda produžiti ili ostaje stari datum?'

U Hrvatskoj je koncem rujna važenje covid-potvrda produženo sa šest na 12 mjeseci, ali sve više građana odlučuje se na cijepljenje dodatnom, booster dozom, naročito oni koji su se cijepili među prvima pa im se u međuvremenu zaštita cjepivom smanjila.

"Cijepljen sam treći put, ali kad sam zatražio covid potvrdu sustav e-građani, izbacio mi je onu staru na kojoj piše da je važeća do 20. ožujka iduće godine. Sad više nisam siguran hoće li se moja covid potvrda produžiti temeljem treće doze cjepiva ili će i dalje ostati važeći stari datum", kazao je jedan građanin kojem je ovih dana prošlo dva tjedna od primitka booster doze, što je ujedno trebalo biti dovoljno za novu potvrdu zbog produženog imuniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZJZ: Nije upitno produženje valjanosti

U HZJZ-u kažu kako nije upitno produženje valjanosti covid potvrde, ali oko pedesetak tisuća građana koji su već primili dodatnu dozu cjepiva za sad ne mogu do nove potvrde. Isto je i s onima koji su se zarazili koronavirusom nekoliko mjeseci nakon što su primili drugu dozu ili su dva puta preboljeli koronu, piše Jutarnji list.

Stručnjaci, čpak, ističu kako nema nikakve sumnje da booster doza, infekcija nakon cijepljenja i ponovna zaraza nakon preboljenja, značajno povećavaju imunitet moguće čak i duže od godinu dana. No, zasad ostaje odluka da se važenje covid potvrda produži za dodatnih 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo