'Tata me tuče pendrekom. Ako se popiškim po noći, naljuti se i istuče me'

13.11.2014.
19:12
VOYO logo

''Tata me tuče pendrekom. Noć je. Pipao je da li sam se popiškila. Ako jesam, naljutio bi se i istukao me. Ja sam se onda išla oprati'', glasi samo jedno od potresnih svjedočanstava fizički ili seksualno zlostavljane djece, javlja RTL.

Potresne su ovo priče i svjedočanstva fizički ili seksualno zlostavljene djece. I to one male. Nekima su tek tri godine. No njihove slike koje iz glave izlaze na papir potpuno ostavljaju bez riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećinu zlostavljača čini najbliža rodbina

''Jednu trećinu seksualnih zlostavljača čine mama, tata, oćuh i maćeha , dakle najbliža rodbina, dok ostatak od 80-90 posto čine šira rodbina i bliski prijatelji obitelji'', kaže Flander.

Pred ovakvim pričama teško je zatvoriti oči. One su svugdje oko vas i najvažniji je prepoznati zlostavljano djete i spasiti ga, pomoći mu. Upravo to rade na Hrabrom telefonu. 0800 0800 - ovaj je broj možda jedini spas zlostavljanom djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokantne priče

''Svaki put kad vam se dijete javi sa nekakvim problemom, uvijek je teško, svaki put vas čeka nova šokantna priča'', prenosi svoja iskustva volonterka Marina Čović.

''Dosta je teško smirivati ih dok oni nazovu i plaču nama na telefon'', potvrdila je volonterka Matea Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identificiranje s agresorom

A Gordana Flander je iznijela i nekoliko znakova evo koji mogu ukazivati na to da je dijete žrtva nasilnika.

''Kada govorimo o fizičkom zlostavljanju ta se djeca vrlo često identificiraju sa agresorom , pa onda i oni pokazuju agresivno ponašanje jer nauče da je to način na koji dobiju ono što žele. Tako da su to djeca koja u školi znaju biti agresivna i nasilna prema drugoj djeci. To su djeca koja se često boje svojih roditelja pa imaju vrlo nisko sampoštovanje'', objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo