Pomozimo i mi! / Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Don Ermanno talijanski je svećenik koji je kroz 20 godina organizirao da 12.500 talijanskih volontera dođe i pomogne djeci u Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri koja trebaju svakodnevnu pomoć. Sad je organizirao dolazak umjetnika koji se odriču prihoda u korist onih kojima pomoć najviše treba

5.12.2022.
21:28
VOYO logo

Oni su princeze i prinčevi, jer su u dvorcu, ali za njih često moraju drugi govoriti, pokazivati, tražiti pomoć. Jer među prinčevima i princezama, kako ih zovu prijatelji, njih 70 posto vezano je uz krevet.

Mališani u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra smješteni su dvorcu Oršić iz 18. stoljeća, ali život ih ne mazi. Maleni borci velike snage na svakodnevnoj su i cjelodnevnoj brzi najboljih liječnika i sestara, a tko jednom posjeti ove borce, zaljubi se u njih zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je bilo s Don Ermannom D’Onofrijem, svećenikom iz Italije koji je put Hrvatske i humanitarnog rada prvi put krenuo ratnih 90-ih. Pomagao je tada hrvatskim izbjeglicama, prognanicima iz Bosne i Hercegovine, a onda ga je njegov put poveo prema Gornjoj Bistri. I zauvijek je ostao vezan.

Ovaj svećenik, po struci psiholog i terapeut, osnovao je humanitarnu organizaciju "Vrt plavih ruža" i već 20 godina neumorno usmjerava ono najbolje što ljudi velika srca mogu dati za mališane u Gornjoj Bistri, volontere iz Italije koji nemorno dolaze i brinu o najnemoćnijima. "Kroz našu humanitarni rad do danas je kroz tu bolnicu prošlo 12.500 naših volontera. U početku smo pomagali vrlo praktično, pomagali raščistiti okoliš, popraviti što smo mogli, a sada pokrećemo veliki humanitarnu koncert", rekao nam je don Ermanno tijekom nedavna posjeta Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ono što Don Ermanno sprema ovoga puta, nije malo, to je veliki umjetnički spektakl za malene iz Gornje Bistre jer veliko oni i zaslužuju. Riječ je o plesno-opernom spektaklu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i izvedni 'Visionary Opere' koja će se održati 13. prosinca, a prihod od karata ići će u dobrotvorne svrhe.

Image
Prekrasna gesta /

Hajduk skupio više od 600.000 kn za pomoć djeci u Ukrajini

Image
Prekrasna gesta /

Hajduk skupio više od 600.000 kn za pomoć djeci u Ukrajini

Više o plesnom spektaklu rekao nam je Kevin Arduini, umjetnički direktor "Noster Theater Companyja", koji iz Italije u Zagreb dovodi velike umjetnike, još veća srca.

"Ovaj spektakl govori o umjetnosti koja je prisutna u svima, ali ponekad nismo svjesni umjetnosti zbog užurbanog načina života. Ali kad se prepustimo umjetnosti, ona nas vodi u praksan svijet. Umjetnost nam je potrebna, a mi ćemo vas transportirati u taj svijet kroz ovaj spektakl“, rekao nam je Arduini, inače i sam profesionalni baletan. No nije ovo prvi put da pleše za djecu u Bistri, plesao je i pred njima. Don Ermanno prepričao nam je taj poseban susret umjetnika i djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je prekrasno vidjeti kako prisutnost umjetnika daje olakšanje, donosi osmjeh na licu djece. Otkad smo u Bistru počeli dolaziti s Kevinom, sve je još ljepše. Nedavno smo bili u bolnici i lijepo je vidjeti kako se djeca sjećaju ranijeg dolaska, plesa, pjesama i da je raniji dolazak ostavio tragna njima", govori Don Ermanno.

I za Arduinija je susret bio dirljiv te kaže da se djeca mogu senzibilizirati kroz umjetnost. Inače, otkriva da je njegov teatar "Nestor" mlad, ali da već bilježi brojna gostovanja po Italiji, ali i Austriji, povezuju se sa Zagrebom, Sarajevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada u hrvatskom glavnom gradu dolaze s misijom zagrijati srca ljudi, dati im najbolje od umjetnosti kroz ples, pjesmu i liriku, te prihod od koncerta usmjeriti prema onima koji ne mogu plesati, česti ni pjevati, i trebaju baš svaku pažnju javnosti.

Don Ermanno, nakon toliko godina humanitarnog rada u Hrvatskoj i bolnici u Gornjoj Bistri, na vrlo tečnom Hrvatskom pozvao je sve ljude velika srca da budu uz njih u Lisinskom: „Dođite, mi vas čekamo!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert će se održati 13. prosinca u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a prihod od prodaje karata, podsjetimo, ide u humanitarne svrhe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo