HVALEVRIJEDNA KAMPANJA / Taksisti će voziti žene na kemoterapije: potreban im je novac za 1000 vožnji, evo kako im možete pomoći

Iako je ovakva praksa u većini zapadnoeuropskih zemalja dio zdravstvenog osiguranja, kod nas se još uvijek sve svodi na donacije građana

4.4.2018.
18:45
VOYO logo

Prije dvije godine od malignih bolesti u Hrvatskoj je umrlo šest tisuća žena. Svakoga mjeseca njih 90 izgubi bitku za život zbog raka dojke

One odnedavno imaju jednu brigu manje, a to je prijevoz na kemoterapije koje su prilično neugodne i mogu izazvati niz drugih komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na svaku kemoterapiju voz ih taksi koji ne moraju platiti, a sve zahvaljujući kampanji “Nisi sama-ideš s nama”

U taksiju se s njima provozala i RTL-ova ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo smo otišli do gospođe Slavke. Ona ide po svoju bitku za život, a besplatnim taksijem je oduševljena.

“Naizgled nije puno, ali 35 kuna do bolnice pa isto toliko za povratak kući na kraju mjeseca pretvori se u veću cifru, naročito kad to platite 14 puta u trideset dana”, priča nam Slavka Radoš koja nam je na putu do Klinike za tumore priča kako su je punih osamnaest godina mučili bolovi u dojci i ruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve je tako počelo. Mamografija je konstantno pokazivala da mi je zdravlje u redu, ali tek prije nešto više od mjesec dana dijagnoza postala prilično ozbiljna”, dodaje Slavka tvrdeći kako joj je korobiopsija potvrdila da je riječ o karcinomu.

Njezin život se tada nije zaustavio. Uz vjeru i podršku obitelji i prijatelja Slavka zrači optimizmom koji joj pruža nadu u pozitivan ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nekako mislim da ću ja taj svoj karcinom dobro išamarati. Još uvijek nisam došla u situaciju da sam psihički pala. Ne znači da mi se to neće dogoditi, ali izboriti se moram”, uvjereno govori.

Na drugoj strani Zagreba, na Rebru, svoju bitku void i gospođa Marija. Iza nje je pet kemoterapija, a tek joj slijedi 30 zračenja na koja će je voziti taksi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemam svoj adekvatan prijevoz da bih mogla svaki put dolaziti pa mi se ova ideja s taksijem jako sviđa”, u dahu nam govori Marija Odrčić koja je za svoju dijagnozu, pak, saznala slučajno i to nakon što je na nju pao ormar. Kako se tada našla u bolnici, inzistirala je na detaljnim pretragama cijelog tijela.

Inače, na ovu hvalevrijednu kampanju u kojoj glavnu ulogu igraju vozači zagrebačkog Radio Taksija, došla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge “Nismo same” u suradnji sa zakladom "Solidarna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama je prošla 16 kemoterapija i kaže kako je riječ o liječenju koje ubija i zdrave stanice te je apsolutno neprimjereno da osoba u takvom stanju putuje u javnom prijevozu.

Iako je ovakva praksa u većini zapadnoeuropskih zemalja dio zdravstvenog osiguranja, kod nas se još uvijek sve svodi na dobru volju građana i njihove donacije. 
U svakom slučaju, te žene sada zaista imaju osjećaj da nisu same.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim ženama, kao i mnogim drugima koje se nalaze u istom problemu, dakle, potrebna je novčana pomoć. Radi se o iznosu od 100 tisuća kuna koje bi im bile dostatne za tisuću vožnji na kemoterapije i isto toliko povratnih vožnji iz bolnica.

Ukoliko im želite pomoći novčana sredstva u skladu sa svojim mogućnostima možete uplatiti na broj računa pri HPB-u HR3323900011500130855

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo