TAKSISTI ĆE TUŽITI DRŽAVU ZBOG UBERA: / 'Nijedan naš vapaj niti akcija nije urodila plodom stoga slijede pojedinačne tužbe'

Image
Foto: PIXELL
18.10.2017.
12:57
PIXELL
VOYO logo

'Nas koji plaćamo sve doprinose i poreze, koji imamo potrebne licencije i dozvole, stavlja se u nepovoljan položaj u odnosu na one koji posluju nelegalno. I sam premijer Plenković je prije četiri mjeseca ustvrdio da je korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj. Prije više od tri mjeseca u ime HOK-a, HGK-a i HUP-a zatražen je termin sastanka s premijerom na što do danas nismo dobili odgovor', napisali su u priopćenju takisisti.

Image
PROSVJEDI PROTIV UBERA U DUBROVNIKU, SPLITU I ZAGREBU: /

Taksisti usred sezone blokirali Jadransku magistralu i pristupe aerodromima

Image
PROSVJEDI PROTIV UBERA U DUBROVNIKU, SPLITU I ZAGREBU: /

Taksisti usred sezone blokirali Jadransku magistralu i pristupe aerodromima

Dodaju kako nadležnima poslali bezbroj dopisa, prijava, te kako nitko nije mogao ništa odlučiti. Jedino što im je preostalo, naglašavaju, je razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nijedan naš vapaj niti akcija nije urodila plodom, stoga će taksisti pribjeći jedinoj preostaloj opciji i, ukoliko se u što skorijem roku ne zaustavi neregistrirano obavljanje djelatnosti i sustavno kršenje zakona RH, pojedinačno podnositi odštetne zahtjeve prema Republici Hrvatskoj. Krećemo i s kaznenim prijavama protiv svih službenika koji nisu poduzeli radnje koje su sukladno zakonu bili obvezni poduzeti', izjavio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu

Navode kako Uberovi partneri – vozači krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Uber (Uber B.V. i Uber Croatia d.o.o.) odgovorni su kao poticatelji i pomagatelji pri počinjenju prekršaja u skladu s čl.24. Prekršajnoga zakona te direktno krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o nedopuštenom oglašavanju, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o radu, Zakon o obveznom mirovinskom osiguranju, Kazneni zakon i Zakon o trgovačkim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada već dvije godine propušta stati u zaštitu zakona koje je sama donijela. Ne tražimo povlašten položaj ni beneficije, već želimo da za sve vrijede jednaka pravila i da se na sve podjednako primjenjuje zakonska regulativa. Još jednom javno pozivamo ministricu Dalić i premijera Plenkovića da konačno nešto poduzmu kako bi zaustavili nezakonit rad Ubera, prestanu poticati sivu ekonomiju i konačno zaštite obrtnike jer su upravo obrtnici i mali poduzetnici temelj svake uspješne europske države', stoji u priopćenju.

Pozivaju ministricu Dalić da odradi svoj dio posla

Također, podsjećaju da upravo ministrica Dalić ta koja mora štititi hrvatske obrtnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja danas zastupam 2500 registriranih obrtnika koji pružaju usluge autotaksi prijevoza, a egzistencija njih i njihovih obitelji je direktno ugrožena. Od onih koji krše zakone gori su jedino oni koji su mogli spriječiti ruganje državnom poretku, a mogli su. Dovedeni smo pred zid, čekamo da potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i premijer konačno zaštite hrvatske poduzetnike i obrtnike i spriječe nelegalni rad tvrtke koja u Hrvatskoj nije registrirana za bilo koju djelatnost.“, poručio je Božo Miletić', poručio je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo