sve za sigurnost građana / Tako to rade u Istri: Grad Poreč sam platio dodatni tim hitne medicinske pomoći!

Za dodatni tim s liječnikom izdvaja se gotovo 870 tisuća kuna. 55 posto tog iznosa iz proračuna daje grad Poreč, 32 posto turističke tvrtke i 13 posto okolne općine

17.8.2018.
18:53
VOYO logo

Da je timova hitne pomoći premalo, posebice u sezoni, svjesni su i u Istri. U Poreču su, nakon slučaja otprije 5 godina kada je žena u Umagu preminula pred vratima hitne dok su timovi bili na terenu -  odlučili pronaći rješenje. 

Grad je u suradnji s turističkim tvrtkama i susjednim općinama odlučio financirati takozvani nadstandard, odnosno dodatni tim hitne medicinske pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinska sestra, liječnik i vozač - Porečki tim hitne medicinske pomoći spreman je za intervenciju.

No, tu je i drugo vozilo s drugim timom spremno za krenuti u pomoć, jer Poreč ima takozvani nadstandard - plaća ga lokalna zajednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od HZZO-a, od države dobili smo 1 tim, to znači 1 liječnik, 1 medicinska sestra i 1 vozač. Treba nam 35-40 minuta do bolnice bilo Rijeka ili Pula, jako puno intervencija imamo, jako puno pacijenata, tako je ovdje danas 6 ljudi, a ne 3 čovjeka", kaže nam Gordana Antić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Za dodatni tim s liječnikom izdvaja se gotovo 870 tisuća kuna. 55 posto tog iznosa iz proračuna daje grad Poreč, 32 posto turističke tvrtke i 13 posto okolne općine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga financiramo u ovoj godini dali smo već 270 000 kuna za novo sanitetsko vozilo i finaciramo smještaj naših liječnika, kao i ginekologicu i djelatnika u laboratoriju", ističe Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Liječnicima je upravo stan bio presudan za prihvatiti posao u Poreču. Amil je tu već drugu godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljan sam sa stanom, dobiti ponudu stana na korištenje je vrlo atraktivna ponuda i mogu je dati samo ljudi koji imaju sluha za rješavanje problema deficitarnih radnih mjesta", poručuje Amil Balić, liječnik HMP Poreč.

U sezoni, u Poreču, gradu s manje od 20 tisuća stanovnika, gravitira oko 120 tisuća ljudi. Dobrobit dodatnog hitnog tima prepoznaju i pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije se čekao puno duže nego sada, sat vremena, možda i duže, sad je to puno brže i učinkovitije i po pozivu, ako se hitna zove od doma ili ako se dođe direktno tu u ambulantu", kaže Lorena iz Poreča.

Mjesečno imaju oko 880 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam vanjskih defibrilatora postavljeno je po gradu. A pomažu i građani koji su osposobljeni za pružanje pomoći.

"Laici bi radili vanjsku masažu srca i upuhivanje, a ukoliko osoba diše isto tako provjera pulsa periferni i na vratu u ukoliko diše stavlja se na bok do dolaska hitne jer nam je važno da se vrijeme ne gubi", ističe Helena Đurić, medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, porečki nadstandard, smatraju svi, trebao bi zapravo biti standard, bez dodatnog plaćanja. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo