'TAKO ŠTO JOŠ NISMO DOŽIVJELI!'; Hrvati pronalaze mrtve miševe pod autima, na cesti, oko kuća: / 'Mačka mi je donijela pet krepanih...'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Znao se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne', tvrdi stanovnica gornjeg matuljskog područja

5.5.2021.
8:36
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Stanovnici gornjeg područja Općine Matulji uznemireni su zadnjih dana jer je zabilježen veliki pomor poljskih miševa. Unutar njihovih okućnica, pod autima, u vrtovima, na cesti, dnevno nalaze na desetke uginulih životinja, javlja Novi list. S obzirom na blizinu Gorskog kotara gdje je zabilježena mišja groznica Matuljaci su alarmirali komunalnu službu i veterinare.

"Tako što još nismo doživjeli. Znao se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće skupio više desetaka. Točnije u petak 35, u subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak devet uginulih miševa", rekla je žiteljka gornjeg matuljskog područja za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU - 70 HRVATA ZARAŽENO MIŠJOM GROZNICOM: /

Evo kako se širi zaraza i kako se možete zaštititi

Image
EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU - 70 HRVATA ZARAŽENO MIŠJOM GROZNICOM: /

Evo kako se širi zaraza i kako se možete zaštititi

Posljedica deratizacije?

Epidemiolog, Nastavni zavod i veterinar tvrde da nema mjesta panici, ali zbog sve više zabilježenih slučajeva, Općina Matulji zatražit će daljnje istraživanje pomora. "Odgovor od nadležnih službi bio je da je to najvjerojatnije posljedica deratizacije. Međutim, mi nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba točno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo", rekao je Danijel Jerman, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.

Na području Vinodolske općine bilježe slične pojave, ali zasad u puno manjoj mjeri, tako da su prijavljena dva do tri slučaja. "Mi smo prije dva tjedna poduzeli deratizaciju svih javnih objekata i površina i sada smo išli u deratizaciju groblja, mrtvačnica i površinu oko groblja", rekao je komunalni redar Vinodolske općine Haris Petrinović te naveo da svakih nekoliko godina dolazi do povećanja populacije miševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo