Tajni noćni sastanak na Pantovčaku

Predsjednik Ivo Josipović primio je u svojem uredu sve predstavnike u recentnim sukobima oko Ine involviranih strana. Do sastanka je došlo na inicijativu Stožera za obranu sisačke Rafinerije.

15.10.2014.
9:27
VOYO logo

Šef države na razgovor je pozvao i kompletnu Ininu upravu, ali su se odazvali samo trojica hrvatskih predstavnika te predsjednik uprave Zoltán Áldott. Susretu je prisustvovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. U razgovoru koji je, kako saznaje Jutarnji list, bio oštar i povremeno vrlo emocionalan, predsjednik Josipović založio se za spuštanje lopte na zemlju i dogovorno rješenje problema. Može li se on sa svoje funkcije prvoga čovjeka u državi pojaviti kao posrednik u rješavanju teških sporova oko Ine?

Radnici sisačke Rafinerije tražili su prijem na Pantovčaku, smatrajući da u Josipoviću mogu dobiti podršku. Predsjednik se, naime, otvorenije počeo angažirati oko problema u Ini nakon nedavne najave o brzopoteznom zatvaranju sisačke Rafinerije. ''Posve sam siguran u to da se odluka o sudbini Siska ne može donijeti naprečac i ne može se donijeti bez da su partneri o tome razgovarali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva se strateški važna odluka može donijeti samo u postupku koji uključuje sudjelovanje svih zainteresiranih strana'', rekao je tada. Kao optimalno rješenje predložio je pregovore između strateških partnera.

Radnici izložili listu

Naglasio je također da ''nitko u ovoj državi nema pravo zaboraviti pravomoćnu sudsku odluku prema kojoj su određeni odnosi u Ini uspostavljeni kaznenim djelom korupcije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru na Pantovčaku u ponedjeljak navečer radnici su ponovno izložili listu, o njihovom mišljenju krivih odluka MOL-a u vezi sa sisačkom Rafinerijom. Zahvalili su hrvatskim članovima uprave na tome što su nedavno napuštanjem sjednice uprave srušili kvorum i tako onemogućili trenutačno zatvaranje sisačke Rafinerije. Bez toga, rečeno je, sudbina Siska bila bi riješena po kratkom postupku. Prema mišljenju Zoltana Aldotta, radnici su nastupili krajnje oštro. Aldott je i ovom prilikom ponovio svoje otprije poznate stavove. Govorio je o tome da Ina mora biti tržišno orijentirana kompanija, kako je poslovne odluke nužno temeljiti na računicama o isplativosti i profitabilnosti. U Sisak se, rekao je, nije ulagalo jer se nije vidjela mogućnost za povrat investicija. Kako tvrde izvori Jutarnjeg lista, predsjednik države Ivo Josipović zaključno se založio za stvaranje preduvjeta kako bi se odluke o Ini donosile bez jednostranosti, na ozbiljniji način nego što se to radilo dosad.

Ne prelamati preko koljena

U tom je kontekstu pledirao da se strategija razvoja Ine ne prelama preko koljena. Važnije je da se taj posao uradi kvalitetno, nego da se napravi u mjesec dana, kako je Nadzorni odbor Ine na svojoj posljednjoj sjednici odlučio. Ukratko, traži duži rok za donošenje bitne odluke o mogućem gašenju Rafinerije u Sisku koja zapošljava 800 radnika. Ako se čekalo 14 godina, može se sada u izradu strategije utrošiti dva, tri mjeseca, rekao je šef države svojim gostima. Također je podsjetio na to da MOL u Ini uživa status strateškog partnera, pa bi se kao strateški partner hrvatske države trebao i ponašati. http://www.jutarnji.hr/postignut-dogovor---produljit-ce-se-rok-za-izradu-studije-o-sisku/1227993/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo