TAJNA DOKUMENTA KOJI JE ZAUSTAVIO RAT U BIH: / 'Kad je popio četiri viskija, dao im je i više nego su tražili. Pričali su se i vicevi...'

Image
Foto: Profimedia

Na stolu su bile teške teme, granice, sankcije, što je i utjecalo na raspoloženje.

31.7.2020.
19:41
Profimedia
VOYO logo

Samo dva sata razgovora i četiri viskija bili su dovoljni da smekšaju tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića da napravi ustupak u razgovorima o Sarajevu koji su se vodili davne 1995., a bili su prethodnica Daytonskom sporazumu.

Milošević je navodno organizirao i večeru na kojoj su se posluživali jastozi, volio je maltretirati sugovonike, a pričao je i viceve s tadašnjim predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to dokumentirano je u spisima sa kojih je nedavno skinuta oznaka povjerljivosti, a koji se tiču predsjedničkog mandata Billa Clintona, donosi Blic. Uglavnom su slani savjetniku za nacionalnu sigurnost, a sve to zapisivao je suradnik Richarda Holbrookea, čovjeka koji je vodio pregovore u Daytonu.

'Nije se odvajao od viskija'

U njima je ostalo zapisano da se, dok su Srbi oplakivali svoje najmilije stradale u ratu u Bosni i grcali pod ekonomskim sankcijama, Milošević nije odvajao od viskija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle noći proveo sam bizarnih dva sata u našoj sobi s mapama gledajući u istaknut detalj oko Goražda. Poslije četiri viskija, Milošević je ponudio više od očekivanog za koridor ka Sarajevu. Manje od prijedloga Kontakt grupe, ali bolje od prethodne opcije. Reakcija Harisa (Silajdžića, prim. aut.) bila je oprezno pozitivna, a detalje sada pregledavaju bošnjački eksperti za mape" , stoji u izvještaju iz 17. studenog 1995.

Iste večeri Milošević je pozvao delegaciju SAD na luksuznu gozbu. Obećao je da će poslužiti jastoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spisima su radili i psihološki profil Miloševića:

"Čini se da Milošević uživa u Daytonu, ali izgleda da voli i maltretirati ljude. Ključno je suprotstavljati mu se kada krene napadati, on poštuje i voli ljude koji djeluju čvrsto kao što se on čini. Uvijek nas stavlja na ispite. Kako bismo ga pokrenuli, moramo mu postaviti čvrste putokaze i da ih ne pomičemo osim ako ne znamo što ćemo točno dobiti zauzvrat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo se nisu htjeli vidjeti, a onda su pričali viceve

Na stolu su bile teške teme, granice, sankcije, što je i utjecalo na raspoloženje. Bilo je uspona i padova, dana "kada Izetbegović nije htio vidjeti ni Tuđmana ni Miloševića", a "Tuđman odbio sastanak s Miloševićem". Posrednici iz SAD primijetili su, međutim, da je ponekad atmosfera bila dobra i to preko mjere pristojnosti.

"Pregovarači nastavljaju razgovarati, atmosfera se poboljšava. Pozitivan ton bio je vidiljiv za večerom kada su Milošević i Izetbegović pričali jedno drugom viceve na njihovom jeziku. Moguće je i da njih dvojica uživaju u društvu jedan drugog možda i previše."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori u Daytonu trajali su od 1. do 21. studenog 1995. godine, a 14. prosinca u Parizu potpisan je sporazum kojim je prekinut četvorogodišnji rat u Bosni i Hercegovini koja je nakon toga podijeljena na Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Distrikt Brčko.

Na pregovorima je sudjelovao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo