Tadić spašava Sporazum sa Slovenijom

26.5.2010.
10:20
VOYO logo

Britanski veleposlanici u Hrvatskoj David Blunt, Sloveniji Andrew Page i Srbiji Stephen Wordsworth o toj su inicijativi prije pet dana na radnom ručku izvijestili državnog tajnika Davora Božinovića, ali je on izrazio skepsu u vezi s Tadićevim angažmanom, piše Novi list.

"Velika Britanija i SAD žele pomoći pozitivnom ishodu referenduma, bez miješanja u slovensku unutarnju politiku. Britanski veleposlanici smatraju da bi inicijativa u tom smjeru bila podrška Borisa Tadića Sporazumu o arbitraži kao dobrom rješenju za otvorena pitanja u regiji jugoistočne Europe. Božinović je rekao da načelno nije protiv, ali da ostaje vidjeti bi li Tadićeva poruka imala utjecaja na slovensko biračko tijelo, bi li se takva gesta uklapala u Tadićeve ideje o regionalnoj praksi rješavanja bilateralnih pitanja, a upitan je njezin pozitivan učinak na Hrvatsku i našu javnost. Veleposlanik Blunt rekao je na potonje kako je proces usvajanja Sporazuma o arbitraži u Hrvatskoj završen, pa se zbog referenduma treba koncentrirati na slovensko javno mnijenje. Dodao je kako je o tome razgovarao s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Jamesom Foleyem, koji podržava inicijativu", navodi se u službenoj bilješki hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova o tom radnom ručku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je dobio i zanimljiv odgovor na pitanje zašto bi upravo predsjednik Srbije imao utjecaj na Slovence, naročito zbog određenog pogoršavanja slovensko-srpskih odnosa nakon što je Tadić nedavno izostao s nedavnog sastanka na vrhu zemalja bivše Jugoslavije u Brdu kod Kranja.

Veleposlanik Page odgovorio je da je Tadić "najutjecajniji glas u regiji" te da bi baš takav potez mogao biti korak u popravljanju odnosa Srbije i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Blunt dodao je da bi bilo dobro kad reakcija Hrvatske ne bi bila snažno negativna.

Britanski veleposlanici također predlažu da ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar objave zajednički tekst u jednom hrvatskom i jednom slovenskom dnevnom listu, a nakon toga bi svakog tjedna tekstove imali i ministri kulture, obrazovanja, dva premijera i naposljetku i dvojica predsjednika. Na radnom ručku bilo je riječi i o hrvatskim pristupnim pregovorima, pri čemu je veleposlanik Blunt ustvrdio da problema nema samo u poglavlju pravosuđe, nego "temeljne poteškoće" postoje i u poglavlju tržišno natjecanje i poglavlju poljoprivreda i ruralni razvitak. Blunt je istaknuo da ne zna hoće li prije ljeta uopće biti moguće otvoriti poglavlje pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je primijetio da je za hrvatske reforme važno da "vidimo svjetlo na kraju tunela" i da se Hrvatskoj dopusti ostvarivanje napretka kroz pregovore.

Prethodni članci:

arti-201005240516006 arti-201005120628006 arti-201005240164006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo