Tači sprema napad na severne opštine

Kosovski premijer demonstrira silu

7.4.2013.
12:48
VOYO logo

Sve učestaliji pritisci na Srbe sa Kosmeta uoči poslednje runde pregovora u Briselu nisu nimalo naivni. Taktička vežba KBS kod južne Mitrovice dosada je najozbiljnija demonstracija sile, pišu "Novosti".

Uoči poslednje runde pregovora u Briselu Srbima na severu je tri dana isključena voda, bez objašnjenja. Kulminacija pritisaka provokacija je vojna vežba pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koje Priština naziva svojom vojskom, prošle nedelje u blizini južne Mitrovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Oko 1.000 pripadnika KBS pod punom borbenom opremom prošlo je kroz južnu Mitrovicu. Američke uniforme, naoružanje i način kretanja u grupama sa karakterističnim naredbama gestikulacijom ukazuju ko ih je obučavao. Izveli su 'taktičku obuku' na pravcu južna Mitrovica - Bair - Vaganica. Taj teren po karakteristikama veoma nalikuje na pravac Suvi Do - Brđani - Zvečan, gde u poslednje tri godine traje intenzivno naseljavanje Albanaca. Prema svim procenama, to bi bio najpovoljniji pravac eventualnog napada na sever - otkriva za "Novosti" obavešten izvor blizak međunarodnim snagama.

Taktička vežba KBS dosada je najozbiljnija demonstracija sile. Međutim, jasno je, Priština, niti može, niti sme da preduzme ijedan korak bez dopuštenja SAD. Prepričavaju se "scenariji" po kojima bi albanske jedinice poslužile kao pešadija za izazivanje incidenta, s ciljem da se umeša Kfor i reši "srpskim problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je tako nešto nagovestio Tači, koji je prethodnih dana izjavio da bi "nepostizanje dogovora moglo da dovede do pogoršanja situacije i da će Priština u tom slučaju morati da uspostavi vlast i na severu Kosova". Zato se sa zanimanjem očekuje dolazak američke 525. borbeno-izviđačke brigade, čijih oko 600 pripadnika treba da bude respoređeno u kamp Noting Hil kod Leposavića.

U stanju opšte nesigurnosti priča se da je prošle nedelje preko istočnog mosta, u neobeleženom džipu, na sever dolazio i Agim Čeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanski ekstremisti od 1991. godine pa do danas nikada nisu povukli potez i sproveli nasilje bez zelenog svetla iz inostranstva, kaže dr Milan Mijalkovski sa Fakulteta za bezbednost u Beogradu.

- Glavnu ulogu na Kosovu i dalje imaju Kfor i Euleks. Bez njihovog blagoslova, ni Albanci neće napasti Srbe. Ipak, činjenica je da će još dugo biti tenzija i mogućnosti za sukobe na Kosmetu, bez obzira na to kako se završe aktuelni pregovori. Naša vlada mora i može da preuzme određene korake kako bi zaštitila srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini - upozorava Mijalkovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Državni vrh bi trebalo da upozori međunarodnu zajednicu da neće mirno gledati novi pogrom kao onaj iz 2004. godine. Svima mora da se stavi do znanja da ne možemo mirno da gledamo kako albanski ekstremisti ponovo ubijaju Srbe. Zna se kakve mere u tom slučaju država mora da preduzme, ne samo uz pomoć Žandarmerije već i pripadnika Vojske Srbije. Ovo se ne može nazvati nikakvim potenciranjem sukoba, jer se radi o osnovnom pravu da se zaštiti civilno stanovništvo - objašnjava Mijalkovski.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo