Tači: Mi nismo popustili

Za zajednicu srpskih opština - nema cenkanja, kaže Dačič

12.3.2013.
14:05
VOYO logo

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači odbacio je danas izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština.

Tači je u Skupštini Kosova, gde je poslanike informisao o dijalogu sa Srbijom, kazao da su osnova za razgovore Ustav i zakoni Kosova, kao i plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija. Taj plan je Srbija odbacila i nije usvojen u Savetu bezbednosti UN. Tači je kazao da tokom poslednje runde razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu nije postignut kompromis, ali da je i dalje optimista po pitanju uspeha dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija insistira na tome da se formira zajednica srpskih opština"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić naveo je, pak, da Srbija insistira na tome da se formira zajednica srpskih opština na Kosovu koja će imati neke od ključnih nadležnosti i svoje organe. Dačić je na konferenciji za novinare kazao da zajednica opština treba da ima svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet ili veće, prenosi Beta. On je još rekao da ti organi mogu biti birani direktno ili indirektno, ali da je za Srbiju to manje bitno od njenih nadležnosti. Kao prioritet među nadležnostima on je pomenuo bezbednost i, pre svega, policiju. - Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vreme na to - rekao je Dačić. Premijer je kazao da je taj stav preneo i Ketrin Ešton i da oko takvih stvari "neće biti cenkanja". Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom delu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na severu Kosova.

Menjaćemo Ustav?

Premijer je izjavio da će ukoliko se prihvati koncept Srbije u vezi sa nadležnostima zajednice srpskih opština uslediti donošenje ustavnog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U platformi jasno piše da će deo nadležnosti biti prenet na kosovske organe i time će oni postati deo našeg pravnog sistema, a samim tim zajednica srpskih opština biće deo tog sistema. Za to su neophodne medjunarodne garancije i ukoliko Priština prihvati donećemo ustavni zakon, a to nije lako - rekao je Dačić.

On je naglasio da je Priština popustila u odnosu na tvrde početne stavove ali ne i u vezi suštinskih pitanja i da će se o tome razgovarati na sastancima koji slede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: FoNet

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo