SVE ZBOG SVAĐE DVAJU BRDA / Ugrožena je nacionalna sigurnost Hrvatske! Alarmantno upozorenje stručnjaka: 'Nažalost, ovo ni nije jedini takav primjer'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jednako tako nacionalnu sigurnost ugrožava i činjenica da hrvatsko izaslanstvo u NATO-u nema čelnika, naglašava

5.7.2023.
22:57
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Vojni analitičar Igor Tabak komentirao je za N1 izbor šefa VSOA-e. Tabak kaže da je prilično sigurno da je u ovom trenutku ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske.

“Nažalost, ovo nije jedini takav primjer. Budući da je Hrvatska prije koji dan šutke i bez ikakve obavijesti dobila Načelnika Glavnog stožera za idućih nekoliko mjeseci što je ministarstvo prvo odbilo potvrditi pa se potvrda mogla čuti od predsjednika koji je rekao da je potpisano odobrenje koje je prije šest mjeseci bilo predmet ovakve drame”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako tako nacionalnu sigurnost ugrožava i činjenica da hrvatsko izaslanstvo u NATO-u nema čelnika, naglašava.

Dodaje da te stvari ukazuju na dubinu disfunkcionalnosti i na jedan revijalan ton gdje se sad svima sviđa pričati o vojnoj i još obavještajnoj službi. “To je onako dobro zvuči, a malo ljudi brine da je to samo jedna od funkcija oko koje bukte jedni te isti sukobi”, kaže vojni analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Milanović objasnio tko će voditi uskoro Sigurnosno-obavještajnu agenciju: 'Sustav ne ugroziti do kraja kad ga već Plenković pokušava uništiti'

Tabak smatra kako je kaos koji je rezultirao time da je general Kinder dao ostavku počeo time što se godinama u VSOA-i labavo upravlja novcem. Podsjetio je na slučaj generala Preosta i njegovih suradnika koji su zbog sličnih stvari završili i na sudu te kako je 2015. godine nakon takvih događanja na čelo službe došao general Kinder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Očito su se problemi nastavili s obzirom na to da je interna provjera opet otkrila probleme s raspolaganjem novcem. Dakle stvar je s jedne strane prilično banalna, s druge strane simptom odnosa u toj agenciji koji su očito čvrsto začahureni”, kaže Tabak. Smatra da jedna osoba teško može promjeniti prakse koje su izgleda jako problematične u tom sustavu.

Odgađa se i imenovanje veleposlanika

“Bilo bi najjednostavnije ponovno promijeniti čelnika, a onda temeljem suglasja ući u nekakvu reformu, ali tu suglasja nema, pa onda ne da nema reforme, nego nema ni formalne promjene u vrhu”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i činjenicu da se na sličan način odgađa i imenovanje veleposlanika umjesto kojih se imenuju otpravnici poslova. “Sve to ukazuje na isti problem da je postalo normalno da vlada pošalje popis imena i očekuje da se ona druga strana, Pantovčak, s tim složi, umjesto rasprave i zajedničkog formiranja lista i da to uistinu budu konzultacije jedan zajednički postupak, a ne ovakvo slanje papira s medijskom objavom”, kaže.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo