NAKON 'POSJETE' RUSKIH VOJNIH BRODOVA / Vojni analitičar: 'Naša mornarica može reagirati kao što je zrakoplovstvo reagiralo na pad drona. Ulagalo se minimalno'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Igor Tabak smatra da o stanju obrambenog sustava polako prestaje biti moguće uopće ozbiljno razgovarati

22.8.2022.
20:26
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Talijanska ratna mornarica više je od dva tjedna slijedila ruske vojne brodove po Jadranu. Talijani su pritom poslali i podmornicu te letjelice koje su pratile manevre Rusa koji su htjeli prepriječiti prolazak američkog nosača zrakoplova "Truman".

Javnost je o napetosti u Jadranu saznala naknadno, kada su Rusi otišli, a tek na upit novinara oglasio se i MORH koji je potvrdio da su sve znali, ali da nije bilo potrebe reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko Mornaričkog operativnog središta Hrvatska ratna mornarica prati situaciju na Jadranskom moru, poglavito u zoni svoje odgovornosti. To se prije svega odnosi na plovidbu brodova stranih ratnih mornarica. Temeljem navedenog, Zapovjedništvo HRM-a upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja", rekli su za RTL.hr.

Image
UŽIVO, RAT U UKRAJINI /

Rusi u novom strateškom dokumentu navode 'glavnu prijetnju'; mornarica se naoružava moćnim raketama

Image
UŽIVO, RAT U UKRAJINI /

Rusi u novom strateškom dokumentu navode 'glavnu prijetnju'; mornarica se naoružava moćnim raketama

'Posljednjih 30 godina napravili smo tri ili četiri broda'

Igor Tabak, analitičar portala 'OBRIS - Obrana i sigurnost', kaže da je spremnost naše mornarice da se suprotstavi opasnosti na moru jednaka spremnosti našeg zrakoplovnog sustava da reagira na situaciju koju smo imali s dronom koji je pao na Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo ono što smo imali zadnjih 30-ak godina, uložilo se minimalno. Posljednjih 30 godina napravili smo tri ili četiri broda, od toga jedan tijekom zadnje decenije. No, ako se ne varam, ni on još nije u punoj operativnoj službi i prototip je to klase 'obalnih ophodnih brodova', koji su od početka bili smanjeni od onoga što nam zapravo treba. Ostatak te klase zaglavljen je u Brodosplitu i njegovom stečaju, o njihovoj sudbini ne zna se još ništa pouzdano", kaže Tabak.

Kaže i da o stanju obrambenog sustava polako prestaje biti moguće uopće ozbiljno razgovarati s obzirom na to da se prvi put u 20 godina dogodilo da Vlada još nije donijela Godišnje izvješće o stanju obrambenog sustava za lanjsku godinu, koje se obično donosi tijekom ožujka ili travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tu nije bilo spektakularnih programa obnove'

"Imamo više desetaka godina stare brodove s antiknim naoružanjem, a takvi su i sami brodovi. Davno smo se u potpunosti ostavili podmorništva i stanje u čitavoj Hrvatskoj ratnoj mornarici je kao ni u jednoj drugoj vojnoj grani. Konstantno se u druge grane ulagalo više nego u mornaricu, tu nije bilo spektakularnih programa obnove, čak nema ni suvisle priče o ozbiljnim programima obnove. Prije nekoliko godina kupljene su dvije otpisane topovnjače iz Finske koje su ondje bile za rezanje – i to su nama bili 'novi brodovi'.

Nije se nabavilo ni otpisane strane minolovce, nemamo ih, a to je već dugo još jedna od planskih stavki. Hrvatska po pitanju ovakvih brodova u Jadranu, kao što su ruski, može napraviti isto kao i po pitanju Striža nad Zagrebom", govori Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prije su mi govorili da ne vide potrebu za našim brodovima u Jadranu'

No, po pitanju ruskih ratnih brodova u Jadranu, MORH je objavio kako nije bilo potrebe da mi s naše strane reagiramo. No Rusi su bili tu, pred našim vratima i pratila ih je u stopu talijanska ratna mornarica. Koliko su Talijani dobro opremljeni i mogu li se oni ozbiljno suprotstaviti ruskoj mornarici?

"Talijanska ima što napraviti jer ima veliku flotu širokog spektra borbenih i drugih sposobnosti te nije slučajno da je sjedište američke Šeste flote i mornaričko zapovjedništvo u Italiji jer tamo postoji čitav niz raznih resursa. Prije dosta godina, pojedini vojni izaslanici u Zagrebu govorili su mi kako im uopće nije jasno što će Hrvatskoj bilo ratna mornarica ili obalna straža, da ne vide potrebu za ikakvim našim brodovima u Jadranu", rekao je Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje, Hrvatska danas praktički jest ta koja samo gleda sa strane ozbiljne pomorske sile, a je li dobro i normalno da se odričemo i te vrste državnosti, u koju svi drugi intenzivno ulažu, kaže da se o tome vode ozbiljni prijepori.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo