Svjetski putnik 'barba Luka' na naš račun obišao svijet

Predsjednik SaboraLuka Bebić, uvjeren da radi korisne stvari, primjerice nagovara Kineze da s hrvatskom tvrtkom uđu u posao sa svilenim kravatama, od ljeta prošle godine proputovao je 44.

7.4.2010.
13:02
VOYO logo

U nedjelju predsjednik Sabora Luka Bebić, u pratnji Vesne Pusić i Miranda Mrsića, odlazi u posjet Japanu, odakle se vraća krajem idućeg tjedna. Bit će to u kratko vrijeme njegov peti interkontinentalni let.

Od kolovoza prošle godine Bebić je boravio i u Kini, Izraelu, Kataru i nedavno u Indiji. Putovao je u tom razdoblju i po Europi te posjetio Austriju, Mađarsku, Švedsku, Sloveniju i Ukrajinu. Pritom je Bebić ukupno prešao više od 44 tisuće kilometara, postavljajući tako nove standarde saborske diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priznajem da sam puno toga vidio što sigurno ne bih da nisam predsjednik Sabora. Ali, više ne podnosim dobro putovanja, promjene vremenskih zona. Pogotovo mi je teško ako putujem na zapad. Kad se vratim u Hrvatsku treba mi nekoliko dana za oporavak. Zato mi sve to ne pričinjava naročito zadovoljstvo. Zapravo bih htio da ide netko umjesto mene, ali moram ja kao predsjednik Sabora. I ne idem da bih vidio svijeta već prihvaćam pozive predsjednika parlamenata koji su bili u Hrvatskoj. To su uzvratni posjeti", objasnio je Bebić Novom listu zašto je postao svjetski putnik.

Uvjeren je da na ovaj način radi stvari korisne za Hrvatsku i da porezni obveznici ne plaćaju uzalud njegova putovanja. U krizi se i štedi, pa tako s Bebićem putuju samo dva zastupnika i još netko iz protokola, prevoditelj i čovjek zadužen za sigurnost. Sabor snosi samo troškove zrakoplovnih karata, ostalo podmiruju domaćini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne idemo tamburati i u puko razgledavanje. Parlamentarna diplomacija sve je više u modi. Ne razgovaramo samo o odnosima između parlamenta, nego tu iskrsavaju i brojne druge teme. Posebno gospodarske. I ti su razgovori nekako slobodniji nego kad su u pitanju nositelji izvršne vlasti, nema strogog diplomatskog protokola", kaže Bebić. Smatra da mu je najuspješniji bio posjet Kini u kolovozu prošle godine, kada se s zajedno s Ivom Josipovićem i Stankom Grčićem susreo s pet od sedam najvažnijih ljudi te zemlje.

Bebić se prisjetio da je Kinezima pričao o Marcu Polu rođenom na Korčuli, što ih je fasciniralo, te je predložio da neka naša tvrtka s jednom njihovim firmom proizvodi kravate od kineske svile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi 300 milijuna Kineza nosilo te kravate, to bi bio posao. Mislim da će naši iz tvrtke Croata kravata ići u Kinu i omotati kravatom neke objekte kao kod nas Arenu u Puli", otkriva Bebić kako je hrvatsko gospodarstvo promovirao u zemlji najbrže rastuće ekonomije u svijetu.

S 44 tisuće kilometara i 11 putovanja šef Sabora ipak nije "najveći svjetski putnik" među političarima. Nadmašio ga je ministar vanjskih poslova Goran Jandroković, koji je u isto vrijeme prešao 93.600 kilometara u svoja 23 putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200911090186006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo