AKCIJE HCK-A / Svjetski je dan darivatelja krvi: Prošle godine u Hrvatskoj prikupljeno više od 150.000 doza

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Prva akcija dobrovoljnog davanja krv u organizaciji HCK-a održana je davne 1953. godine u Željezari Sisak. Akcije su utemeljene na načelima dobrovoljnog, besplatnog, solidarnog i anonimnog darivanja krvi. No, za razliku od proteklih godina, smanjuje se broj darivanja prema mjestu rada

14.6.2023.
8:14
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski Crveni križ (HCK) prošle je godine u akcijama dobrovoljnog darivanja prikupio 151.865 doza krvi za potrebe zdravstvenog sustava, pri čemu su 9174 osobe krv darovale prvi puta, podaci su HCK-a u povodu Svjetskog dan darivatelja krvi i 70. obljetnice davalaštva krvi u Hrvatskoj.

Slogan današnjeg Svjetskog dana darivatelja je "Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito" a usmjeren je na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želi se potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju.

Image
nedostaje krvi /

Riječki Crveni križ pozvao na darivanje krvi. 'Zbog mine smo u pripravnosti'

Image
nedostaje krvi /

Riječki Crveni križ pozvao na darivanje krvi. 'Zbog mine smo u pripravnosti'

Za Hrvatsku je od velike važnosti samodostatnost u opskrbi zdravom krvlju no sve je teže doći do novih darivatelja krvi, osobito među populacijom mladih ljudi, ističu u HCK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta organizacija okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva za dozama krvi.

Lani su najviše krvi prikupili u akcijama darivanja krvi prema mjestu stanovanja jer se, za razliku od proteklih godina, smanjuje broj darivanja prema mjestu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci čine 82 posto darivatelja, a žene 18 posto, dok je udio onih koji su prvi puta dali krvi prošle godine iznosio šest posto (9.174).

Iako su podmirene sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima, HCK upozorava na poteškoće u organizaciji akcija darivanja krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošnja i potražnja za krvi i krvnim pripravcima kontinuirana je u svim mjesecima, a osiguravanje dostatnih doza krvi te podmirivanje iskazanih potreba zdravstva za dozama krvi ponekad iziskuje dodatni trud u organizaciji i provedbi akcija davanja krvi.

Navode kako trendovi posljednjih nekoliko godina ukazuju da davalaštvo krvi u Hrvatskoj očekuje turbulentno razdoblje zbog migracije stanovništva, starenja darivatelja krvi i odlaska mladih u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HCK će obilježiti 70. obljetnicu darovateljstva krvi akcijom dobrovoljnog darivanja krvi od 12 do 14 sati u svom sjedištu u Ulici Crvenog križa 14 u Zagrebu.

Prva akcija dobrovoljnog davanja krv u organizaciji HCK-a održana je davne 1953. godine u Željezari Sisak. Akcije su utemeljene na načelima dobrovoljnog, besplatnog, solidarnog i anonimnog darivanja krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo