'IZMAKLO JE KONTROLI' / Što će Hrvati jesti? Nekad jeftino meso, a danas je uz bok teletini: 'Još malo pa će se zlatom plaćati jer ga nećete moći naći'

Proizvođači svinja rješenje vide u poticanju domaće proizvodnje

4.7.2023.
8:28
VOYO logo

Svinjetine ima sve manje. Uz to, pojavila se svinjska kuga koja prijeti da uništi i preostale farme. Što je manje svinja, cijena svinjetine raste. RTL je posjetio mesnicu gdje je cijena svinjetini doslovno uz bok teletini.

"Prije nekih 22 godine živa svinja bila je 18 kuna kilogram, otprilike isto kao janjetina", kaže Jela Vrhovac, koja u mesnici radi više od 30 godina i više je ništa ne iznenađuje, pa tako ni cijena tog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
promjene na ražnju... /

Doživjeli smo i to - svinjetina skuplja od janjetine! Građani šokirani: 'To je bilo narodno jelo, nije mi jasno...'

Image
promjene na ražnju... /

Doživjeli smo i to - svinjetina skuplja od janjetine! Građani šokirani: 'To je bilo narodno jelo, nije mi jasno...'

Predvidjeli 1,60 eura po kilogramu, a već je 2,50

Još malo i kilogram svježeg odojka u trgovini bi mogao dostići cijenu kilograma teletine. Proizvođači svinja kažu da je situacija izvan kontrole što pokazuje cijena svinjske polovice na burzi.

"Europa je projicirala cijenu svinjetine na 1,60-1,70 po kilogramu za 10 budućih godina. To je bilo prije dvije godine. Danas? Cijena je 2,50 eura. To govori koliko je to izmaklo kontroli", kaže predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je zbog ekoloških i ekonomskih razloga smanjila proizvodnju svinjetine, a to se odmah osjetilo i u Hrvatskoj koja proizvodi svega polovicu svojih potreba.

"Broj krmača je najbolji pokazatelj svinjogojske proizvodnje u nekoj zemlji, a u Hrvatskoj imamo prilično porazne rezultate", kaže Igor Mikulić, viši je stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu HGK županijske komore u Osijeku. Tako smo 2010. imali 136 tisuća krmača, a do kraja 2022. godine njihov broj je pao na 70 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svim selima u Slavoniji nikad nije bilo pojmljivo u povijesti da ne možete naći prase", kaže poljoprivrednik Stanko Zdravčević.

Još malo pa će se mjeriti sa zlatom

Geopolitička događanja, rast cijena energenata, ali i stočne hrane, utjecali su na tržište smanjenjem broja svinja i povećanjem njihove cijene pa je teško za očekivati da cijena svinjskog mesa može biti niža, kaže Igor Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici već najavljuju da će kilogram prasetine biti još skuplji. "Još malo će se on mjeriti s kilogramom zlata i zlatom plaćati jer ga jednostavno nećete moći naći", kaže poljoprivrednik Zdravčević. Proizvođači svinja rješenje vide u poticanju domaće proizvodnje.

"Da proizvedemo barem dva milijuna svinja i da možemo osigurati našim građanima hranu", pojašnjava Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok cijene svinjetine rastu stiže i još jedna loša vijest - potvrđena su četiri nova slučaja afričke svinjske kuge na gospodarstvima u Općini Drenovci.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo