slavi 35. rođendan / Svi žele u NP Krka: 'Proputovali smo cijelu Europu, ali ovo je jedno od najljepših mjesta'

Lani je drvenim stazama preko razigrane rijeke prošlo više od milijun i 300 tisuća posjetitelja

26.1.2020.
14:30
VOYO logo

Nacionalni park Krka za 35. rođendan ovog vikenda je na tri dana otvorio vrata posjetiteljima - besplatno. Čak 35 je to godina proslave zaštite prirode, ali i vrlo plodonosne suradnje s mještanima toga kraja, pogotovo turističke. Sunčani zimski dan i raskošna ljepota slapova razoružali su turiste koji su došli s drugog kraja svijeta da bi vidjeli kršku ljepoticu Krku.

Ulaz cijeli vikend besplatan

''Nevjerojatno je. Proputovali smo cijelu Europu. Mislim da je ovo jedno od najljepših mjesta na kojem smo bili'', prokomentirali su Amerikanci Gee i Heather.

''Ovdje je jako čisto. Priroda me nadahnjuje i jako je dobro mjesto'', kazao je Francis iz Hong Konga.

Do skradinskog zaleđa na izlet su se uputili i domaći. Nacionalni park Krka slavi 35. rođendan pa je ulaz cijeli vikend besplatan. Lani je drvenim stazama preko razigrane rijeke prošlo više od milijun i 300 tisuća posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iz tog razloga mi pokušavamo prostorno i vremenski odraditi disperziju posjetitelja na srednji i gornji tok rijeke Krke'', rekla je ravnateljica NP Krka Nella Slavica.

Prošle godine dogodila se tragedija

Na Skradinskom buku ne smije istodobno boraviti više od 10.000 ljudi. Novi pravilnik ide na znatno strožiju zaštitu prirode. Ispod Skradinskog buka na mjestu gdje ljeti bude više stotina kupača na dan, moći će se kupati još samo ovu godinu. Već od iduće godine slijedi zabrana kupanja u Nacionalnom parku Krka. To je važno i zbog sigurnosti posjetitelja. Pod ovim se slapovima dvoje korejskih turista utopilo u kolovozu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki izgubljeni život je prevelika tragedija i definitivno i zbog sigurnosti, ali i zbog očuvanja našeg temeljnog fenomena, zbog razvoja sedrenih barijera bili smo prisiljeni donijeti odluku o zabrani kupanja'', izjavila je Slavica.

Među 380 zaposlenih je i Josip u čijih se 32 godine rada u Parku promijenilo puno toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na početku smo imali problema s jednim tipom prekršaja s domicilnim stanovništvom koje je imalo neke navike radnji, zabranjenih radnji, koje je trebalo educirati, učiti ljude o zabranjenim radnjama. Međutim, danas je problem što tog stanovništva više nema'', rekao je glavni čuvar prirode NP Krka JosipKlarić.

Nacionalni park Krka lani je uprihodio 120 milijuna kuna i kao takav financijski je najmoćnija institucija u Šibensko-kninskoj županiji na koju se sve više svojom ponudom naslanja i lokalno stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo