SC ZA DANAS.HR / Svi zaokružili cijene, ali oni nisu. U menzama studentski meni čak i jeftiniji, čekaju li ih promjene?

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Privatna arhiva

Uz to što se cijene u menzama nisu podizale, nije se zaokruživala ni cijena smještaja u studentskim domovima. Razgovarali smo s ravnateljem Studentskog centra u Zagrebu, Mirkom Bošnjakom koji nam je otkrio nekoliko detalja

10.1.2023.
11:00
Miranda Cikotic/PIXSELL/Privatna arhiva
VOYO logo

I ptice na grani već znaju da je s ulaskom u Novu godinu Hrvatska promijenila i svoju valutu. Prepoznatljiva kuna otišla je u povijest, a na njeno mjesto došao je euro.

Trgovine su masovno povisile cijene, kafići i frizeri zaokružili svoju uslugu, no u moru tih povećanja i zaokruživanja cijena, ima i nekoliko slučajeva gdje su cijene ostale iste, a možda čak i jeftinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo ne bi trebala biti tako udarna i važna vijest, ali svjedoci smo kako odjednom proizvodu koji je koštao deset kuna sada cijena iznosi 1,50 eura (11,30 kuna). Potvrdili su to i inspektori koji su obavili više od 500 nadzora i neopravdano utvrdili da su cijene dizane u 15 pa do čak 30 posto slučajeva.

Ipak, nas je zanimalo što je s mladima, odnosno studentima. Već prije nekoliko dana na Facebook stranici objavljene su fotografije računa na kojem se vidi da smještaj u Studentskom domu nije poskupio, nego je primjerice za prvu kategoriju u SD Stjepan Radić cijena sada 79,63 eura, tj. 599,97 kuna. Redovno su plaćali 600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva

Za tek koju lipu jeftinija je i cijena smještaja za treću kategoriju. Ostala je 49,77 eura, odnosno 374,99 kuna. S druge strane, stanarina u SD Ante Starčević sada iznosi 300 kuna i dvije lipe.

Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Još važnije od toga su studentski restorani - popularne menze. Studentski meni u kunama je iznosio 6,50 kuna, a dolaskom druge valute on sada iznosi 0,86 eura što je 6,48 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđuje nam to i ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, Mirko Bošnjak koji kaže da su sve preračunavali pomoću aplikacije "euro-HR".

"Sve potrebne cijene su implementirane u blagajne prehrane SC - Zagreb. Restoran u P.J. Stjepan Radić započeo je s radom gdje smo se adekvatno pripremili za sve izazove i moguće probleme koji mogu nastati uvođenjem nove valute u RH", kaže Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekome zvuče sulude i smiješne ove usporedbe, ali kada vidimo kakvo je stanje u trgovinama i što su sve mnogi napravili sa zaokruživanjem cijena, onda treba i ovo izdvojiti.

Image
Foto: Studentski centar

Za reakciju smo upitali i studente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će cijene obroka u menzi ostati iste. Snalazim se vrlo dobro, s obzirom na to da sve plaćam u eurima", govori studentica Lorena.

"Mogu pohvaliti tu sniženu cijenu od dvije lipe za razliku od drugih koji su zaokruživali (na više, naravno) zasada. Nadam se da će tako ostati i u budućnosti, da neće dizati jer je sramotno da se studentima diže cijena", kaže studentica Karla, ali napominje da je u jednom trenutku prošle godine kolač u menzi bio skuplji za kunu, ali nedugo nakon - vratili su staru cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je i kako su se snašle tete na blagajnama, ima li problema s plaćanjem, vraćanjem ostatka jer i studenti do kraja tjedna mogu plaćati u kunama i eurima.

"Prvenstveno naši blagajnici koji su u prvom doticaju sa studentima su educirani i pripremljeni prije uvođenja nove valute kako ne bi bilo eventualnih problema i slično, tako da blagajnici komuniciraju sa studentima i maksimalno im pomognu ako im nešto nije jasno te sve eventualne nejasnoće mogu razjasniti i naši poslovođe u smjeni i studentima objasniti sve potrebno oko nove valute i plaćanja", objašnjava Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRONIKE IZ MENZE /

FOTO Studentska stvarnost: Možda su crvi ipak bili riža, ali na ovim fotografijama sigurno nije

Image
KRONIKE IZ MENZE /

FOTO Studentska stvarnost: Možda su crvi ipak bili riža, ali na ovim fotografijama sigurno nije

S njim se slažu i studentice Marija i Josipa koje kažu da, iako se i studenti tek snalaze s novom valutom, ipak sve prolazi u najboljem redu.

"Meni je plaćanje u menzi sada zapravo dosta lakše nego prije, baš zbog velike količine kovanica i mogućnosti davanja točnog iznosa, ali i mogućnosti vraćanja točnog ostatka. U Zagreb sam se vratila za vikend i u ovih nekoliko dana nije bilo gužve u menzama, ali sigurno će je biti kroz par dana kad se svi studenti vrate", smatra studentica Marija, dok Josipa dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristim WeaPay aplikaciju jer stvarno olakšava sve i nema zezanja oko plaćanja gotovinom, ukratko da u ovom prijelaznom razdoblju olakšam i tetama na blagajni, ali i sebi. Bila sam u menzi jučer i danas otkako je uvedena ova prilagodba i nisam primijetila da su redovi duži."

Marija pak kaže da je dobila dojam da se stvaraju gužve u redovima za menzu, a razlog je "što većina još plaća u kunama te je potrebno da se izračuna koliko se eura mora vratiti". One su trenutno manje pa nema problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, glavna poruka svih koje smo pitali je da se nadaju da do poskupljenja neće doći, ali ipak to ih ne bi začudilo. Stoga smo o daljnjim potezima upitali Studentski centar.

"Studentski centar u Zagrebu regulira cijene prehrane i smještaja temeljem Pravilnika o subvencioniranom smještaju i prehrani te trenutno neće doći do poskupljenja cijena", poručili su iz Ureda ravnatelja za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenje ljetnog smještaja?

S druge strane iz SCZG-a su naknadno odgovorili i na pitanje o eventualnom poskupljenju neke od usluga koje studenti koriste. Tvrde da trenutno u segmentu prehrane studenata ne očekuju povećanje cijena.

Odgovor Ureda ravnatelja prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski centar u Zagrebu ima okvirne sporazume sa opskrbljivačima energenata (struja, voda, plin,…) te sukladno tome i odluci Vlade RH cijene energenata nisu drastično narasle. Što će biti nakon što ugovori isteknu, jednostrano raskinu ili završe mjere Vlade RH nažalost u ovim kriznim vremenima ne možemo predvidjeti. Očekujemo dodatna povećanja cijena energenata te ćemo pratiti kako će to utjecati na poslovanje SCZG-a. Visina naknade za smještaj može se tijekom akademske godine promijeniti u slučaju značajne promjene režijskih troškova (voda, struja i plin) ili izvanrednih okolnosti, o čemu odluku donosi ravnatelj SCZG savjetujući se sa Upravnim vijećem SCZG. Prema sadašnjem modelu do toga neće doći u akademskoj godini 2022./2023. za smještaj u subvencioniranom dijelu godine. Odluka o cijeni ljetnog smještaja studenata biti će donesena u skorašnjem vremenu.

Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata (NN, broj 120/13, 8/14 i 113/22) utvrđuju se uvjeti i način ostvarivanja prava na potporu Ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje za pokriće troškova prehrane studenata, vođenje evidencije korisnika potpore, uvjeti za pružanje usluge te obveze davatelja usluge prehrane studenata. Navedenim pravilnikom Ministarstva znanosti i obrazovanja regulirana je cijena obroka, tako da ni u tome segmentu ne očekujemo povećanje cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike