SUTRA ĆE POTPISATI / Još je jedno ime nepoznato: Ovo su svi suradnici Zorana Milanovića na Pantovčaku!

Najviše primjedbi stiglo je na račun odabira savjetnice za odgoj i obrazovanje

20.2.2020.
19:00
VOYO logo

Odluka je potpisana: u novom uredu predsjednika biti će sedam dužnosnika i tri posebna savjetnika.

Drugi radni dan bez posebnih najava za medije Zoran Milanović proveo je vrlo zaposleno, a slagalica ljudi s kojima se želi okružiti konačno je gotova. Tko su svi predsjednikovi ljudi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se više nitko ne može zabuniti. Na Pantovčaku je s mandatom započeo predsjednik.

A dok su skidali tablu, u kabinetu predsjednika pripremali su odluke o imenovanjima. Sutra će Zoran Milanović sve potpisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orsat Miljenić biti će predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku i ekonomsku politiku. Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika. Bartol Šimunić, njegov pomoćnik, Dragan Lozančić savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost. Za glavnu tajnicu ureda predsjednika potpisati će istu koja je bila u prošlom mandatu, a sutra će imenovati i šeficu protokola. Otvoreno je još mjesto pročelnika kabineta; a Jadranka Žarković biti će savjetnica za odgoj i obrazovanje.

"Čuli smo puno zamjerki na izbor Jadranke Žarković Pečenković. Ja nisam siguran da se ona zove Žarković Pečenković nego samo Žarković. Ali ne znam na koje zamjerke mislite", rekao je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zato resorna ministrica zna.

"Savjetnicu ne bi komentirala, ako nemam ništa dobro o ljudima onda je bolje da pričekamo prve poteze na tome planu, ne", poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni bivši ministar Vedran Mornar nije htio ništa lijepo o bivšoj suradnici podijeliti, a ona se nije javljala. Žarković je poznata po prijateljstvu s prvom damom, ali i tome da su se nastavnici u vrijeme dok je bila ravnateljica usavršavali na predavanjima udruge U ime obitelji.

Velibor Mačkić sutra postaje posebni savjetnik za ekonomiju. Profesor političke ekonomije sa zagrebačkog fakulteta izrazito je socijalno osjetljiv, koji na turizam gleda kao na prokletstvo resursa i koji zagovara društvo blagostanja. On je odličan izbor Zorana Milanovića, kojega su nerijetko etiketirali kao neoliberala, kaže njegov kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ne treba voditi ekonomsku politiku, ali je treba paziti. Jer ako ništa drugo to je sigurnosno pitanje. Loša ekonomija smanjuje sigurnost a zadatak predsjednika je čuvati sigurnost. A jedan od dobrih analitičara, poznavatelja aparature kako to mjeriti je čovjek koji se bavi političkom ekonomijom, a to je naš kolega Velibor", rekao je Ljubo Jurčić, profesor s Fakulteta Ekonomije.

Posebni savjetnik za branitelje biti će Marijan Mareković, s kojim se, čini se, svi slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je zbog generala Marekovića, mi se poznajemo, skupa smo radili, imao je snažnu karijeru i za vrijeme i poslije domovinskog rata. Raduje me i nadam se da ćemo imati uspješnu suradnju", rekao je Tomo Medved, ministar branitelja.

A posebni savjetnik za zaštitu okoliša biti će Julije Domac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je još novom sistematizacijom ostavio otvorenu mogućnost imenovanja posebnih savjeta po potrebi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo