vrijeme čistki / Svi odlasci s Pantovčaka: Ovih 12 savjetnika napustilo je Kolindu Grabar-Kitarović

Bez savjeta Mate Radeljića, možda će se lakše približiti HDZ-u čija joj potpora treba za predsjedničke izbore

19.12.2018.
22:30
VOYO logo

I dok se čeka da Plenković raščisti situaciju u svojim redovima čistke su već počele na drugom brdu. Zbog veza sa osumnjičenim Franjom Vargom predsjednica Republike je nekidan smijenila svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Vladu Galića

A kako je letvicu digla visoko svima osim sebi, danas se odlučila riješiti i svog glavnog savjetnika i čovjeka koji je od prvog dana s njom na Pantovčaku Mate Radeljića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radeljić bar zasad, nema veze s aferom SMS, ali iza sebe ima nekih drugih afera za koje se doduše znalo i kad je imenovan, pa ni tu ne treba tražiti uzroke smjene.

Ali zadnjih nekoliko mjeseci u HDZ-u smatraju da upravo Radeljić Predsjednicu uvlači u sukobe s premijerom pa je radi mira u kući morao i on otići. Mali je problem što Radeljić za razliku od nagodnog Galića ne želi podnijeti ostavku, pa na Pantovčaku sad smišljaju obrazloženje s kojim će ga maknuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali istodobno na Pantovčaku traže i njegovog nasljednika a u toj potrazi došli su i do - moje bivše kolegice s RTL-a Mirjane Hrge. A ja sam već tada tvrdio da će ona daleko dogurati.

Predbožićno čišćenje na Pantovčaku. Iako i dalje neslužbeno, još jednom savjetniku u nizu predsjednica se zahvalila. Vrata zatvara, no ne svojom voljom, savjetnik za unutarnju politiku - Mate Radeljić. Predsjednica, čini se, želi popraviti zategnute odnose s premijerom Plenkovićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To morate pitati predsjednicu, već sam rekao ona je svoje savjetnika birala imenovala i ima ih pravo razriješiti sukladno njenim procjenama", poručivao je Plenković.

Baš Matu Radeljića mnogi vežu uz kritike koje je predsjednica često upućivala Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša predsjednica u komunikaciji definitivno luta sve ove godine, ona je od prvog dana svog izbora u kampanji ali jednako tako ima dosta komunikacijskih gafova, i puno puta ispada poprilično prevrtljiva u komunikaciji i to je zasigurno posljedica savjeta koje je dobivala od svojih najbližih suradnika", kaže komunikacijski stručnjak Gordan Turković.

A bez savjeta Mate Radeljića, možda će se lakše približiti HDZ-u čija joj potpora treba za predsjedničke izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin najdugovječniji savjetnik, nije rado istupao u javnost. Mate Radeljić pravnik je koji je do 2001. radio kao novinar. Bio je i  glavni urednik Televizije Slavonije i Baranje, a 2004. vodio je odnose s javnošću Ministarstva obrane. Već je jednom bio razriješen dužnosti - i to 2005. kao pomoćnik tadašnje ministrice obitelji Jadranke Kosor, zbog djelovanja suprotnog politici i programu Vlade Republike Hrvatske. On je već 12 savjetnik koji odlazi s Pantovčaka. 

Prvi je bio Josip Buljević koji je nakon nešto manje od godinu dana otišao na mjesto ministra obrane u vladi Tihomira Oreškovića. Domagoj Juričić je razriješen dužnosti na osobni zahtjev. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Pantovčaka je otišla i Jadranka Jureško-Kero, Mladen Pavić, potom Andro Krstulović Opara. Vladimir Šeks je otišao protiv svoje volje. 

Dužnosti je razriješen i Vito Turšić jedini savjetnik kojeg je nasljedila od Ive Josipovića. Luka Đurić otišao je svojom voljom, kao i Marko Jurčić. Prošli tjedan to je učinio i Vlado Galić, predsjedničin savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin također odlazi za veleposlanika u Kinu, i sada - Mate Radeljić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito se nešto pomiče u Pantovačku - ekipira tim za sljedeće izbore a očito momci nisu zadovoljili i traži neku bolju varijantu", kaže Turković.

Bolja varijanta, prema neslužbenim informacijama, bit će novinarka Mirjana Hrga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se događa ni tjedan dana nakon što je s Pantovčaka otišao Vlado Galić. Podnio je ostavku na mjesto savjetika predsjednice iz moralnih i etičkih razloga. Poznavao je Franju Vargu, popili su nekoliko kava, što je naštetilo ugledu predsjednice.

Prva žrtva afere SMS pala je na Pantovčaku, ali ne i u HDZ-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok nemamo nešto što je čvrsto, a to čvrsto se odnosi na djelatnosti drugih tijela, a ne političkih stranaka"

Dakle pričekat ćemo početak istrage, a onda ćete razgovarat s Milijanom Brkićem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo mi ranije, imamo mi puno tema", poručio je Plenković.

Vlado Galić više nije savjetnik predsjednice, Franjo Varga je u zatvoru, kao i Blaž Curić, jedino je njegov kum  - MIlijan Brkić tamo gdje je i bio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo