DAN DEBLOKADE / Svi detalji o Agrokoru: Ramljak preuzeo dužnost, Alvarez restrukturiranje

Kako smo još prošlog tjedna najavili u Direktu, ruske i hrvatske banke nemaju namjeru svoje milijarde ostaviti na milost i nemilost nekom Vladinom povjereniku pa makar se zvao Toni

10.4.2017.
22:19
VOYO logo

Dan – De – blokade.  Glavni dobavljači ipak nisu ostvarili prijetnju i zaustavili isporuku svojih proizvoda prema Konzumu i Tisku. Pouke će možda izvlačiti on. Nakon imenovanja Ante Ramljaka na poziciju Vladina povjerenika po sili zakona su nestale blokade s računa svih Agrokorovih tvrtki – pa su, iako nisu po zakonu to morali, i bankari odblokirali račune dobavljača. 

"Zakon je bio jedina varijanta jer činjenica da se banke dobavljači i uprava Agrokora u zadnjih mjesec dana nisu mogli naći kvalitetno rješenje", tvrdi Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš jer lex Agrokor automatski zaustavlja sva potraživanja – mogao bi nastati problem kad se vlasnici obveznica koncerna krenu javljati. Među tim bondholderima su i neke od najvećih svjetskih financijskih tvrtki.

"Da ova zabrana naplate ide prema svim vjerovnicima uključujući i bond-holdere. Bojite li se tužbi baš zbog toga?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ah, ne znam šta bi vam rekao", odgovara na pitanje Ante Ramljak.  

Nije to jedino teško pitanje za Ramljaka. Mora brzo odlučiti kome će ići 150 milijuna eura. Vlasnici farmi junadi i svinja Zvonimir i Stjepan među onima su kojima dug koncerna najteže pada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne možemo funkcionirati. Naše staje su pune, svaki dan tu junad treba hraniti i napajati, troškove imamo na sve strane", tvrdi Zvonimir Širjan, vlasnik farme junadi.

Stotine ovakvih priča sada su na stolu novog povjerenika. A tko je uopće Ante Ramljak? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je gospodin Ramljak dobar izbor", smatra Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke. S njim se slaže i Dragutin Drk, generalni direktor Vindije. "Da to je dobar izbor, mislim da čovjek puno zna u tom krugovima se kreće i biće dobro ja mislim." 

Od 1997. do 2007. zaposlen je u investicijsko savjetničkoj tvrtki u vlasništvu Austrijske Banke, tu je radio na privatizacijama HT-a, Croatia Osiguranja i brodgradilišta. Potom odlazi u Questus Borislava Škegre – a 2012. postaje savjetnik Radimira Čačića, za energetski sektor,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ja mogu reći je da je svoje zadatke obavljao korektno", tvrdi Čačić. Od 2014. do danas Ramljak radi u svojoj tvrtki Texo Management pruža konzultantske usluge. Iako je bio blizak Kukuriku vladi u SDP-u na izbor povjerenika gledaju kao nastavak HDZ-ove politike devedesetih.

"Gdje možemo zaključiti da je sadašnji povjerenik izbor pravog ministra gospodarstva Borislava Škegre i mi tim izborom nismo sretni", tvrdi saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.  Šef SDPa je pak u spasu Agrokora krenuo Severininim stopama - pa je nakon slike s hrvatskim čokoladom, objavio sliku s ogulinskim zeljem - uz poruku kupujmo hrvatsko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s prošlotjednim spasiteljem Agrokora - Antoniom Alvarezom - još se ne zna. On će imati priliku u jednom kratkom procesu koji ćemo mi provesti u sljedeća dva-tri dana dati svoju ponudu za restrukturiranje, između ostaloga i sa svojom konkurencijom, koja je u tom rangu i nakon toga ćemo odabrati tko je najbolji

Ante Ramljak tvrdi kako Alvareu može biti savjetnik za restrukturiranje, ali i ne mora. Teško će ta kohabitacija ići smjerom kojim bi željeli bankari koji su i doveli Alvareza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ili će on upravljati ili će vladin povjerenik, dvojica su nezamisliva", smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Ne baš zamisliv popodnevni susret danas i u HDZ-u - čelnici kineske komunističke partije primljeni kao dragi gosti - pa ostaje pitanje je li i taj susret dio geopolitičke poruke prema Rusiji, kao što mnogi nagađaju da je cijelo državno preuzimanje kontrole nad Agrokorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo