čekaju se prijedlozi / Sveučilište u Zagrebu objavilo poziv za izbor rektora

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Za rektora Sveučilišta u Zagrebu može biti izabran nastavnik Sveučilišta u znanstveno-nastavnom ili umjetničko-nastavnom zvanju redovitog profesora, odnosno redovitog profesora u trajnom zvanju

22.11.2017.
15:15
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Sveučilište u Zagrebu objavilo je u srijedu na svojim mrežnim stranicama poziv za dostavu prijedloga za izbor rektora, ovlašteni predlagači svoje prijedloge moraju dostaviti Izbornom povjerenstvu do 25. siječnja 2018. godine, a nakon što na Izvanrednoj sjednici Senata 16. veljače predloženici predstave programe, Senat će rektora izabrati na Izbornoj sjednici u petak, 23. veljače.

Odluka o pokretanju postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu donesena je na sjednici Senata Sveučilišta 14. studenoga, kada je donesena i Odluka o imenovanju Izbornoga povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Izbornoga povjerenstva je Enes Midžić s Akademije dramske umjetnosti, a članovi su Hrvoje Brkić (Stomatološki fakultet), Damir Ježek (Prehrambeno-biotehnološki fakultet), Ivan Prskalo (Učiteljski fakultet), Mario Cifrak (Katolički bogoslovni fakultet), Nils Paar (Prirodoslovnomatematički fakultet) i Klaudio Pap (Grafički fakultet).

Za rektora Sveučilišta u Zagrebu može biti izabran nastavnik Sveučilišta u znanstveno-nastavnom ili umjetničko-nastavnom zvanju redovitog profesora, odnosno redovitog profesora u trajnom zvanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za rektora, uz pisanu suglasnost predloženika i njegov program, mogu dati jedno ili više vijeća područja ili najmanje tri vijeća znanstveno-nastavnih odnosno umjetničko-nastavnih sastavnica, a jedno vijeće područja može predložiti samo jednoga predloženika.

Kandidati za rektora prijave dostavljaju Izbornom povjerenstvu, a izbor za rektora provodi se na Senatu Sveučilišta temeljem programa rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristupnici u prijavi moraju navesti vijeće područja, vijeća znanstveno-nastavnih odnosno umjetničko-nastavnih sastavnica ili sveučilišnog odjela od kojih traži da ga predlože za rektora te uz prijavu prilažu stručni životopis, suglasnost i program rada.

Rok za dostavu prijava je 19. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu birat će se na sjednici Senata 23. veljače

Izborno povjerenstvo prijave mora do 22. prosinca dostaviti predsjednicima vijeća područja odnosno čelnicima sastavnica koje je pristupnik naveo u prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednice na kojima će vijeća područja i vijeća znanstveno-nastavnih odnosno umjetničko-nastavnih sastavnica ili sveučilišnog odjela izabrati predloženika za rektora trebaju se održati najkasnije do 25. siječnja, do kada je rok za dostavu prijedloga za izbor rektora Izbornom povjerenstvu.

Izborno povjerenstvo najkasnije do 29. siječnja mora utvrditi koji od pristiglih prijedloga ispunjavaju propisane uvjete, a valjane kandidature za izbore rektora uz stručni životopis i program rada objavljuju se na mrežnoj stranici Sveučilišta najkasnije dva tjedna prije sjednice Senata na kojoj će pristupnici izložiti i braniti svoje programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženici za rektora iznijet će i braniti programe rada na izvanrednoj sjednici Senata koja će se održati u petak, 16. veljače u 12 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, a novi rektor bit će izabran na sjednici Senata u petak, 23. veljače u 12 sati.

Rektora se bira tajnim glasovanjem, a svaki član Senata ima jedan glas. U odsutnosti člana Senata umjesto njega glasa njegov izabrani zamjenik, a pravo glasa ima i predloženik za rektora koji je član Senata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izbor rektora potrebna je natpolovična većina ukupnoga broja glasova članova Senata. Ako je u prvom izbornom krugu samo jedan predloženik, a on ne dobije natpolovičnu većinu glasova, izborni se postupak u cijelosti ponavlja te Senat određuje rokove novoga izbornog postupka.

Ako se bira između dva predloženika, a nijedan ne ostvari natpolovičnu većinu glasova, pristupa se drugom krugu u koji ulazi onaj koji je dobio veći broj glasova u prvome krugu. Ako su u prvom krugu tri ili više predloženika i nijedan ne ostvari natpolovičnu većinu glasova, u drugi krug ulaze dva predloženika s najvećim brojem glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne dobije li u drugome krugu nijedan predloženik natpolovičnu većinu, pristupa se trećem izbornom krugu u koji ulazi onaj s većim brojem glasova i koji mora dobiti natoplovičnu većinu.

Ne bude li rektor izabran ni u trećem krugu, izborni se postupak ponavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo