ZANIMLJIV PO MNOGOČEMU / Sveti Leopold se vratio kući: saznajte sve što niste znali o najpopularnijem hrvatskom svecu

Veliki svetac iznimno je malen rastom - poput osmogodišnjeg djeteta. Njegovo je tijelo potpuno očuvano - ali odrezana mu je desna ruka - za koju se vjeruje da ima posebne moći

13.4.2016.
22:25
VOYO logo

Jedan je od najpoznatijih pripadnika reda Manje braće - franjevaca kapucinera. I stasom u skladu s imenom svog reda, 135 centimetara visok svetac znan je po naklonosti prema siromašnima i želji da pomiri sve kršćane u istoj vjeri.

Image
zaštitnik godine milosrđa /

Očuvano tijelo hrvatskog sveca Leopolda Mandića stiglo u Zagreb

Image
zaštitnik godine milosrđa /

Očuvano tijelo hrvatskog sveca Leopolda Mandića stiglo u Zagreb

"Bio je maloga stasa, mucao je, nije bio veliki govornik, profesor ne znam što. Ali evo, prepoznao je u svome svagdašnjemu svećenićkom i redovničkom životu volju Božju", objašnjava gvardijan samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića Juro Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leopolda Mandića pratio je glas dobrog slušača koji je smirivao ljude. Navodno je u svojoj ispovjedaonici u Padovi znao provesti od 10 do 15 sati na dan. I tako 40 godina. Šest godina nakon smrti, papa ga je proglasio svetim.

Papa Franjo upravo je njega uz sv. Pija proglasio zaštitnicima Godine milosrđa. Rođen je 1866. u Herceg Novom, pod imenom Bogdan Ivan. Zaređenjem postaje Leopold. Većinu života djelovao je u Italiji te je 1942. umro u Padovi. Zabilježeno je da ga je na pogrebu došlo ispratiti 170 tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su dani kada svaki vjernik, svaki pripadnik hrvatskoga naroda uistinu treba osjećati veliku radost i zadovoljstvo što sv. Leopold dolazi među nas", kaže gvardijan.

Iako je preminuo prije 74 godine, njegovo neraspadnuto tijelo izloženo je u zagrebačkoj katedrali. Nedostaje mu desna ruka koju su njegovi sljedbenici odrezali i pretvorili u relikviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se radi o prirodnoj mumifikaciji. E sad, zašto je nastala ovisi od mikroklimatskih utjecaja nakon njegove smrti tamo gdje je tijelo čuvano", objašnjava radiolog MislavČavka.

Cijeli svoj život Leopold Mandić posvetio je jednom cilju. "Da svi budu jedno!", kažu molio je Boga, da se pravoslavci i katolici ne sukobljavaju, nego da se sve bolje slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo