projekt i dalje znanstvena fantastika / Svemirski centar u Udbini ili dobra krinka za odlaganje nuklearnog otpada u pustoj Lici?

Projekt svemirskog centra izazvao je najprije nevjericu, pa euforiju, a sada i efekt hladnog tuša otkako se saznalo da se švicarska kompanija S3 u Hrvatskoj registrirala za poslove vezane uz svemirske tehnologije, ali i zbrinjavanje radioaktivnog otpada

25.5.2015.
19:04
VOYO logo

Svemirski centar u Udbini mnogima još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika, pa je registracija švicarske tvrtke S3 - Swiss Space Systems za svemirske letove, ali ujedno i zbrinjavanje nuklearnog otpada mnogima zazvučala kao otriježnjenje. 

"Ja mislim da bi trebali provjeriti bolje malo. Radi zdravlja, najviše, djece i to", stav je jednog stanovnika Udbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S3 u Hrvatskoj je zamišljen kao luka za lansiranje satelita u orbitu, ali i luka za interkontinentalne i svemirske turističke letove te razvoj svemirskog programa kroz visoke tehnologije. Za polijetanje bi koristili pistu vojne baze u Udbini.   

Image

U vezi s registracijom za skladištenje nuklearnog otpada, poručuju iz MORH-a, nije bilo govora. Takvo što iznenadilo je i udbinske općinare koji su bili na prezentaciji projekta prošle subote u Udbini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove nove informacije normalno da su i nas zatekle. Mi projekt apsolutno podržavamo, ali u onome kako nam je prezentiran", izjavio je Ivan Pešut, načelnik Udbine (HDZ).

"Ali, ako bi se radilo o nekom nuklearnom otpadu, kao što se spominje, svi građani do jednog bi bili protiv toga i ja prvi među njima. Za svemirski centar jesmo. I da se radi i da se gradi", dodaje Slobodan Bjelobaba, predsjednik Općinskog vijeća Udbine (SDSS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Tvrtke S3 danas nije bilo službenih izjava. Tvrde na je takozvani šifrarnik kod registracije takav da kod registracije njihove djelatnosti predviđa i cijelu grupu sličnih djelatnosti, ali oštro demantiraju da oni u planu imaju ikakvo zbrijavanje opasnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo