NEĆE ODGOVARATI ZA PEDOFILIJU / Zgroženi ste svećenikom koji je zlostavljao dječake? Teologinja: 'To je samo vrh ledenog brijega, tko zna što tu još tinja'

Od devet slučajeva, o kojima je riječki nadbiskup Mate Uzinić javno progovorio, pet je najtežih optužbi i to za zlostavljanje maloljetnika, ali tri su odbačene

23.5.2023.
21:39
VOYO logo

U ponedjeljak je riječki nadbiskup Mate Uzinić javno iznio podatke o slučajevima pedofilije među svećenstvom, a prvi slučaj koji je naveo bio je onaj svećenika M. Š.-a. Kada su 2016. godine prijavljena njegova nedjela, on je priznao da je seksualno zlostavljao 13 dječaka u dobi od šest do 13 godina.

Policija je prošlog tjedna, kažu mještani, pretresla kuću prozvanog svećenika koji je služio u crikveničkoj crkvi. Iz županijskog Državnog odvjetništva u Rijeci su potvrdili da obavljaju izvide "radi donošenja državnoodvjetničke odluke", navode iz Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAMOLIO ZA OPROST /

Nadbiskup Uzinić iznio detalje devet slučajeva zlostavljanja koje je prijavio! 'Zadnju prijavu dobio sam prije 4 dana'

Image
ZAMOLIO ZA OPROST /

Nadbiskup Uzinić iznio detalje devet slučajeva zlostavljanja koje je prijavio! 'Zadnju prijavu dobio sam prije 4 dana'

Slučaj u zastari

Od devet slučajeva, o kojima je riječki nadbiskup javno progovorio, pet je najtežih optužbi i to za zlostavljanje maloljetnika. Tri od njih su odbačena, jedna zbog zastare. Ona se odnosi na svećenika M.Š. koji je u tjedniku Nacional priznao seksualno zlostavljanje 13 dječaka i sam se prijavio policiji.

"To je samo vrh ledenog brijega, tko zna što još tu ima i tko zna što tu još tinja ispod površine", kazala je teologinja Ana-Maria Grunfelder za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlostavljanja je svećenik priznao, više nije svećenik, a posljednjih pet godina boravi benediktinskom samostanu u Italiji.

"Crkvena hijerarhija počinje konkretnije shvaćati da je jedini izlazak iz krize potpuna istina koja oslobađa", smatra teolog Dalibor Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Suzama ne treba vjerovati'

I dok je u nedavnom istupu đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić tek odaslao kratku ispriku žrtvama uz tumačenja kako optuženog svećenika nije maknuo iz župe jer je bio već prestar za seksualno zlostavljanje, ono što je riječki nadbiskup učinio u ponedjeljak bila je posve druga slika.

"Ja ne bih stavljao naglasak na suze, njima se ne treba vjerovati. Dobro bi bilo zapitati se bi li bilo tog medijskog istupa da se nije išlo na diskreditiranje Uzinića kao onog 'koji je znao' a nije reagirao'", kazao je teolog Milas za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite RTL-a, iz Zadarske nadbiskupije odgovorili su kako u posljednjih pet godina nemaju saznanja o sličnim slučajevima u svojoj nadbiskupiji, isto odgovaraju i iz Šibenske i Dubrovačke biskupije. Hvarska, pak, potvrđuje informaciju iz 2018. o neprimjerenom ponašanju od strane klera prema maloljetnoj osobi. Izrečene su mu mjere, nije više u službi, a postupak još traje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo