aktivniji su stomatolozi / Sve više liječnika je na društvenim mrežama, među njima su i oni: 'Javljaju se pacijenti, misle da imaju nešto'

Posljednje istraživanje pokazuje da je na društvenim mrežama sve više liječnika - njih oko 75 %. Gotovo isto toliko ih želi i službene smjernice kako se profesionalno ponašati na mrežama

20.8.2022.
8:00
VOYO logo

Natko Beck je radiolog i zdravstveni influencer. Na Instagram, Facebook i TikTok mu se javljaju pacijenti.

"Svi misle da imaju nešto, pa se onda javi i kaže imam ovo ili ono. Medicinske problemi nisu za rješavati preko društvenih mreža ili bilo kojeg drugog virtualnog oblika komunikacije. Mi moram pregledati, popričati s pacijentom i vidjeti što on nosi sa sobom da bismo mogli adekvatno reagirati", kazao je Beck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ginekologinja iz Karlovca Ljiljana Horvatiček krenula je snimati i objavljivati u koroni i pacijentice su joj zahvalne.

"Mislim da se sve mijenja i da se jednostavno liječnici moraju više približiti pacijentu i mislim da moramo pojačati više taj ljudski faktor komunikacije. Mislim da je nekako najvažnije da te žene suosjećaju i da su nekako podržane", kazala je Horvatiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nacionalni program /

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

Image
Nacionalni program /

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

Pacijenti znaju da su liječnici na društvenim mrežama jer im šalju zahtjeve za prijateljstvom. Dobilo ih je 91 posto stomatologa i 63 posto liječnika.

Na društvenim mrežama je 75 posto liječnika. Najviše koriste Facebook, više od 50 posto Instagram i svaki treći, njih 36,1 posto YouTube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši pacijenti guglaju liječnike. I oni što mogu naći guglajući je ono što se nalazi na društvenim mrežama naših kolega i to je nešto što je javno dostupno. I temeljem tih javno dostupnih objavama oni stvaraju mišljenje o svojim budućim ili trenutnim liječnicima", kazala je Tea Vukšić Rukavina, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Doktori dentalne medicine više koriste društvene mreže i više posjećuju profile pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam što je to zato šo pokušavaju komunicirati s pacijentima. nalaze da ovisnih pacijenti, posebno mlađe generacije se sve više nalaze na platformama i na taj način pokušavaju doći u kontakt s njima i možda ih privući u svoju ordinaciju", kazao je Joško Visković, izvanredni profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zbog društvenih mreža pred Sudom časti Hrvatske komore dentalne medicine vodi se više od 15 postupaka, a liječničkoj komori je prijavljeno 6. Smjernice za profesionalno ponašanje bit će do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo