BJELOVARČANKA NA SEZONI U AUSTRIJI: / 'U Hrvatskoj bi za ovu plaću morala raditi bar devet mjeseci'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
21.1.2018.
19:30
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

U Austriji je tijekom skijaške sezone potrebno oko 30.000 sezonaca i to ponajviše kuhara, konobara, spremačica i drugih hotelijerskih zanimanja, što je idealna prilika za nezaposlene ali i za ljetne sezonce. Nina Cindrić iz okolice Bjelovara po prvi puta radi u Austriji, točnije od 21. prosinca prošle godine. U okolici Salzburga ostat će do kraja sezone, odnosno 1. svibnja, a kako izgleda njen posao, ispričala je za portal Bjelovarac.

Tri plaće za jedan mjesec

"Radim na radnom mjestu servirke i zaista ne mogu sakriti oduševljenje poslom i uvjetima, pa je već sada sigurno da ću i iduću zimu provesti na istom mjestu. Posao sam dobila putem austrijske burze rada, iako sam se nakon pregledavanja oglasa izravno javila poslodavcima s kojima je sve riješeno, od redovite plaće svakog petog u mjesecu, zdravstvenog osiguranja, do radnog vremena koje traje osam sati i ni minutu više od toga. Zbog toga se s popriličnom nelagodom prisjećam sezone u jednom našem jadranskom hotelu gdje sam često radila i po 13 sati", kaže Nina koja kao sezonac radi još od 2008. godina kada je završila trgovačku školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O plaći ne želi, no ipak je usporedila s istim poslom u Hrvatskoj. "Iznos ostaje tajnom, ali za novac koji ću zaraditi za boravka u Austriji, u Hrvatskoj bi trebala raditi devet mjeseci ili čak godinu dana. Još preciznije, ovdašnju mjesečnu plaću u nas bi zaradila za tri mjeseca", ilustrira Nina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo