opreza nikad dosta / Sve više bankomata na meti lopova: Istražili smo kako se možete zaštititi od pljačke

Da prilikom uzimanja novca s bankomata morate zaštiti svoj pin, to smo već naučili, no trebalo bi reagirati na sve što vam je na ovakvom uređaju sumnjivo

11.10.2018.
8:55
VOYO logo

Splitska je policija uhitila dvojicu bugarskih državljana u pokušaju postavljanja takozvanih skimera na bankomat, uređaja koji očitava i krade podatke s vaših kartica za plaćanje. 

Iako su dio novca ukrali, tom je akcijom policija spriječila još veću štetu. Sve se odigralo zahvaljujući dojavi savjesnog građanina koji je primijetio nešto sumnjivo. Zato obratite pozornost, već i samo neizdavanje novca ili zapinjanje kartice na bankomatu, može biti znak mogućeg problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je cijeli arsenal predmeta koji služe za prijevare i pljačke bankomata, a splitska ih je policija našla u unajmljenom stanu dvojice bugarskih državljana.

"Istraživanjem je utvrđeno da su na četiri bankomata bila, a osoba je uhićena kod postavljanja na peti bankomat. A imala je osam kompleta", kaže voditelj odjela za obradu organiziranog kriminala Vinko Maljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je novca opljačkano s četiri bankomata, tek se treba utvrditi, u svakom slučaju dojavom građana spriječena je još veća šteta. Inače, u Hrvatskoj je prošle godine otkriveno 64 slučaja skimminga, odnosno presnimavanja podataka s magnetne trake kartice, dok ih je ove godine dosad bilo 12. 

Da prilikom uzimanja novca s bankomata morate zaštiti svoj pin, to smo već naučili, no trebalo bi reagirati na sve što vam je na ovakvom uređaju sumnjivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao što je to napravio građanin iz Splita. 

"Kod izvlačenja kartice došlo je do izvlačenja te tzv. plastike, i odmah je obavijestio, treba obratiti pažnju na samu tipkovnicu i konnkretno u tom dijelu ako se nešto primijeti odmah reagirat, a najčešće kod pokušaja da izvršite transakciju ne ide, ona se ne može ostvariti", ističe Maljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se radi o bugarskim državljanima, policija sumnja da Split nije bio jedini grad na njihovoj meti. A uz ovakav pribor sve ide dosta brzo.

"U principu dovoljno je za postavljanje ono vrijeme koje je vama potrebno za uzimanje dio plaće s vašeg bankomata", ističe načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge su se banke dodatno zaštitile i nadzornim kamerama, jer kad je novac ukraden upravo su one te koje opljačkanim klijentima moraju iskeširati novac.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo