roditeljima potrebna pomoć / Sve teže uskladiti obitelj i posao: mjesta u vrtićima premalo, radna vremena roditelja 'klizna'

Sve je više obitelji koje teško usklađuju posao i roditeljstvo. U vrtićima nema mjesta, mnogi roditelji nemaju klasično radno vrijeme pa se nerijeko oslanjaju na baka servise. Na ove probleme upozorava i pravobraniteljica za djecu, a stručnjaci s Pravnog fakulteta u Zagrebu predložili su mjere, koje će poslužiti za izradu Nacionalne obiteljske politke

15.2.2016.
19:57
VOYO logo

Mjesta u vrtićima nema dovoljno, samo neki rade nakon 17 sati, dok su mnogi roditelji tada još na poslu.

"Najveći problemi su činjenica da je Hrvatska predzadnja po broju djece uključene u predškolski sustav. Jedan dobar dio djece nažalost nije uključen u vrtiće, to roditeljima otežava i organizaciju radnog vremena", upozorava pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ništa lakše ni roditeljima čija djeca idu u školu. Roditeljima treba pomoći, poručuju i stručnjaci. Oni s Pravnog fakulteta predložili su mjere, koje će, doznajemo iz Ministarstva socijalne politike i mladih, poslužiti za izradu Nacionalne obiteljske politike. Predlaže se povećanje broja vrtića, fleksibilnije korištenje roditeljskog dopusta, pa i mogućnost prebacivanjana treće osobe, poput baki i djedova, delimitiranje roditeljskih potpora te uvođenje dodatnih dana roditeljskog dopusta za privikavanje djece na vrtić i školu.

"Sva moderna europska iskustva govore da se obiteljska politika, čak i populacijska, velikim dijelom riješava radnom aktivacijom žena, zapošljavanjem na tržištu rada, ali onda uslugama koje omogućuju kombinaciju roditeljskih i profesionalnih usluga", pojasnio je Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako budu prepušteni sami sebi, parovi će se i dalje odlučivati za manje djece, a statistika govori da među obiteljima s djecom čak polovina njih ima samo jedno dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo