PLENKOVIĆ PODSJETIO NA 5 PRAVILA BORBE PROTIV KORONE: / 'Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Plenković je na sjednici Vlade govorio o cijepljenju te o tome kako bismo se trebali ponašati za blagdane u kontekstu borbe protiv koronavirusa; 'Smanjite okupljanja', zvuči glavna poruka premijera

17.12.2020.
8:20
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade oko 9 sati premijer Andrej Plenković rekao da su dnevni brojevi slučajeva koronavirusa visoki kao i smrtnost, no da ohrabruje podatak da imamo vidljivi trend pada zaraženih i preminulih, dakle za 6,5 posto. Zahvalio se zdravstvenim radnicima.

Image

Plenković je naglasio da je važno držati se pet pravila koja će pomoći u borbi protiv epidemije - distanca (premijer je spomenuo rukovanje), pranje ruku, nošenje maske, provjetravanje prostora, izbjegavanje i smanjenje druženja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ni najstrože mjere nisu dovoljne ako ih se ne pridržavamo'

"Veliki brojevi zaraženih pokazuju da se nedovoljno pridržava pravila", rekao je te dodao da ako se pridržavamo pravila da će se ublažiti mjere i živjeti normalnije. "Ni najstrože mjere nisu dovoljne ako ih se ne pridržavamo, i tu je osobna odgovornost", rekao je i dodao da će sutra predstaviti nove mjere.

"Ključno je smanjiti druženja jer time prekidamo lanac prijenosa virusa. Veliki brojevi koje imamo pokazuju da se toga ne pridržavamo dovoljno. Kako bismo svi bili puno discipliniraniji, važno je da damo svoj doprinos. Mi bismo na taj način mogli postupno popuštati mjere, otvoriti ugostiteljske objekte i normalno živjeti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cjepivu: 'Besplatno je i neobavezno'

"Trebat će nam još šest mjeseci da pribavimo sve doze cjepiva i cijepimo većinu populacije. U pripremi su nove mjere koje će Stožer sutra objaviti. Cilj je učiniti sve kako bismo ovo blagdansko vrijeme proveli na što sigurniji način i da se situacija dodatno ne pogorša. Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je dodatno smanjiti mobilnost i svesti druženja na minimum", kazao je premijer.

"Osigurali smo dovoljno cjepiva, 5,6 milijuna doza, kako bismo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena. Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cjepivo može biti učinkovito samo ako se cijepi dovoljan broj ljudi. Svi smo članovi jedne zajednice i imamo odgovornost jedni prema drugima", rekao je premijer te dodao da smanjenje brojeva možemo očekivati ako veća druženja za Božić budu odgođena. "Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak mjere skraćenog radnog vremena

Plenković je potvrdio da s mjerom isplate 4000 kuna onima kojima je rad obustavljen nastavljaju te da će se ažurirati mjera skraćivanja radnog vremena.

"Nastavit ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno, 1,2 milijarde kuna usmjerit ćemo u aktivnu politiku zapošljavanja", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetak Pelješkog mosta najavio je za sredinu 2021, dok bi cijeli projekt s pristupnim cestama trebao završiti do početka 2022.

Beroš: 'Nema opuštanja'

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronom u državi te je rekao da su stigli aparati u zdravstvene ustanove koji bi trebali produžiti neodlazak pacijenata na respirator. Rekao je da bilježimo smanjenje novozaraženih i da će već danas s udrugama obiteljskih liječnika imati sastanak o cijepljenju. Kazao je da unatoč padu nema mjesta opuštanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilježimo mali pad, ali nema mjesta upuštanju. Kao i uoči Uskrsa pozivamo ljude da smanje druženja. Isključivo mjere koje se poštuju i provode mogu spasiti živote", rekao je ministar Beroš te dodao da "jedino sami možemo spriječiti prelazak virusa s jednih na druge".

Božinović: 'U jednom objektu utvrđeno kršenje mjera'

Šef Stožera te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je izdano 12 usmenih upozorenja i da je utvrđeno 113 nepravilnosti. Inspekciji je upućeno 37 slučajeva, kaže on. "U jednom objektu je utvrđeno kršenje mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da je izdano 12 usmenih upozorenja, a utvrđeno je 113 nepravilnosti, inspekciji upućeno 37 slučajeva. U jednom je objektu utvrđeno kršenje mjera.

Uslijedile su druge točke sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sjednica Vlade počinje danas u 9 sati, a ministrima će se uvodno obratiti premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Vlade dobit će informacije vezane za aktualno stanje s koronavirusom u državi. Ono što će se naći na dnevnom redu jesu prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Prijedlog zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja 2021. iz nadležnosti HZZ-a.

Na dnevnom redu će također biti i Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore za sanaciju društva HŽ Cargo d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo