SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OSPICAMA: / Na koji način se zaraza prenosi, ima li lijeka i kako znati jeste li cijepljeni

Image

Oni koji nisu sigurni jesu li se cijepili protiv ospica, to mogu provjeriti u cjepnim kartonima kod liječnika. Većina osoba rođenih prije 1968.

15.6.2018.
9:02
VOYO logo

Nakon vijesti o tome da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 osoba zaraženo ospicama, tamošnji je Zavod za javno zdravstvo izdao niz objašnjenja i preporuka, kao i savjeta onima koji nisu sigurni jesu li cijepljeni protiv te zarazne bolesti ili su ju možda već preboljeli.

Lijek ne postoji, smrtnost je velika

Radi se, naime, o vrlo opasnoj i zaraznoj bolesti koja se, osim izravnim kontaktom s bolesnikom, prenosi i kapljičnim putem te putem predmeta koje je zaražena osoba dirala. Jedna zaražena osoba može zaraziti više od 90 posto osoba s kojima je bila u kontaktu, ako te osobe nisu cijepljene protiv ospica ili ih nisu ranije preboljele. Oboljeti mogu svi koji nisu cijepljeni ili ospice nisu već preboljeli, osim djece majki koje su ospice preboljele. Takva djeca u prvih nekoliko mjeseci imaju nasljeđeni imunitet. Lijek ne postoji, a mogu se liječiti samo komplikacije izazvane ospicama, ali ne i same ospice. Prema posljednjim podacima, u Europskoj uniji godišnje se bilježi jedan umrli na tisuću oboljelih od ospica, javlja N1 i dodaje da je smrtnost najčešće rezultat komplikacija ove bolesti, poput upale pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nisu sigurni jesu li se cijepili protiv ospica, to mogu provjeriti u cjepnim kartonima kod liječnika. Većina osoba rođenih prije 1968. je ospice preboljela i na taj način stekla imunitet, dok je nakon te godine uvedeno cjepivo za ospice i većina ljudi su cijepljeni. Ako pak nemate karton cijepljenja ili ne možete do svojeg obiteljskog liječnika koji ga ima, možete i testiranjem u laboratoriju provjeriti jeste li cijepljeni.

Važno je primiti obje doze cjepiva

Iako cjepivo nije sto posto učinkovito, pa tako 1-2 posto cijepljenih osoba ne razviju imunitet na taj način, njih pak štiti takozvani imunitet krda, koji nastaje kada je u populaciji cijepljeno više od 95 posto stanovništva, pa se u takvoj situaciji virus neće širiti, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo protiv ospica je u upotrebi već 50 godina, a pokazalo se sigurno i učinkovito. Provodi se najprije kod djece nakon navršene prve godine života, a zatim i pri upisu u osnovnu školu. Stručnjaci ističu kako je potrebno primiti obje doze da bi se istvarila prava zaštita od 95 posto. Onaj tko primi samo jednu dozu cjepiva, ima veću šansu da ipak oboli jer nije primio potpunu zaštitu od bolesti, kao što je liječnik Pero Markunović iz Dubrovnika. Ne mogu se cijepiti jedino osobe koje su u trenutku cijepljenja bolesne, imaju temperaturu, oslabljeni imunitet, osobe koje su preosjetljive na sastojke cjepiva ili imaju zabilježene nepoželjne reakcije pri prethodnoj dozi cjepiva, te trudnice.

Ako osobe koje su cijepljene ipak obole, imat će blaže simptome i lakše će preboljeti ospice od onih koji nisu cijepljeni, no takvi slučajevi nisu česti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo