SVE SPREMNO ZA POSJET: / Princ Charles i supruga Camilla danas stižu u Zagreb

Image
Foto: AFP, MATTHEW LLOYD

Princ Charles i njegova supruga Camilla danas u ranim poslijepodnevnim satima stižu u Lijepu našu gdje će provesti dva dana.

14.3.2016.
8:08
AFP, MATTHEW LLOYD
VOYO logo

U Hrvatsku danas stižu britanski prestolonasljednjik princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. U Lijepoj našoj provest će dva dana, a tijekom prvog dana susrest će se predsjednicom države Kolindom Grabar- Kitarović i premijerom Tihomirom Oreškovićem te će sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nakon čega će u pravoj kraljevskoj maniri građanima mahati s balkona HNK. Odmah po dolasku u Zagreb prošetat će se i Gornjim gradom, a do ondje će se odvesti i uspinjačom. Večerat će na svečanom prijemu kod predsjednice.

Charlesov pradjed rođen u Osijeku

Drugi dan će boraviti u Slavoniji. Prošetat će osječkom Tvrđom i prodati tamošnje lokalne proizvode, a cijeli posjet tom gradu za Charlesa ima posebno značenje. "Pradjed njegove majke, kraljice Elizabete II., rođen je u Osijeku. Za jednog posjeta Beču susreo se s tadašnjim engleskim kraljem Edvardom VIII., a on mu se požalio da ima jednu udavaču - debelu Mary, a nitko je neće", ispričao je za RTL turistički vodič Vlado Pest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban program u Ergeli Đakovo

Kraljevski će par zaviriti i u osječku konkatedralu. Susrest će se s učenicima, poduzetnicima. Ali i uživati u vožnji tramvajem.

Vojvotkinja će posjetiti Ergelu Đakovo gdje će uz lipicanere razgledati i kočiju u kojoj se 1972. vozila kraljica Elizabeta II gdje će za nju biti izveden posebna predstava s konjima, dok će princ Charles u to vrijeme proći Zlatnom Gredom i Kopačkim ritom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večernjim satima vratiti će se u Zagreb gdje će biti na prijemu u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt , a potom će napustiti Hrvatsku i nastaviti svoju regionalnu turneju u Crnoj Gori i Kosovu.

Žele ojačati odnose među građanima dviju zemalja, politiku ostavljaju po strani

"Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja – kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u - već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.

Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze. Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima. Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak. (H)

Image
BOGAT PROGRAM: /

Princ Charles i vojvotkinja Camilla od ponedjeljka u Hrvatskoj

Image
BOGAT PROGRAM: /

Princ Charles i vojvotkinja Camilla od ponedjeljka u Hrvatskoj

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo