SVE JE VIŠE GLADNIH: / Djevojčica se srušila u školi jer nije jela tri dana

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Prema podacima objavljenim u UNICEF-ovoj publikaciji Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj, stopa siromaštva djece do pet godina porasla je na 22 posto,

25.6.2015.
12:34
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Najviše su krizom pogođena kućanstva s troje i više predškolske djece, odnosno ondje je zaposlen samo jedan član kućanstva. Još je gora situacija u obiteljima gdje nema zaposlenih roditelja, pa i kod onih kojima je jedini prihod poljoprivreda.

Upravo je prehrana jedna od temeljnih potreba koja je tijekom krize najugroženija. Tako UNICEF-ovo istraživanje pokazuje da si čak 41,5 posto siromašne predškolske djece ne može priuštiti meso, ribu ili vegetarijanski nadomjestak svaki drugi dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca u srednjim školama odlaze na nastavu gladna"

U udruzi Rijeka ljubavi koja djeluje na osječkom području registrirano je čak 1511 djece u socijalnoj potrebi, odnosno 107 obitelji koje imaju četvero i više djece, njih ukupno 438.

"Država se ne brine dovoljno za gladnu djecu. Slažem se da Ministarstvo socijalne politike i mladih želi pomoći osnovnoškolcima u školskoj prehrani, no isto siromaštvo vrijedi i za vrtićku djecu, ali i srednjoškolce. Djeca u srednjim školama odlaze na nastavu gladna. Mi imamo primjer obitelji gdje je srednjoškolka pala u nesvijest jer nije ništa jela tri dana, a uzrok toga i svih ostalih mnogobrojnih slučajeva je siromaštvo, koje je povezano i s pothranjenošću, depresijom, pa i pretilosti, jer ta djeca jedu ono do čega mogu doći, ne vodeći računa o nutritivnim vrijednostima", kazala je Štefica Čučak, predsjednica Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva socijalne politike i mladih, gdje se od jeseni pripremaju proračunska sredstva za važan segment u osnovnoškolskoj dobi, a to je školski obrok. Ministrica Milanka Opačić tako je nedavno potvrdila da će od jeseni biti osigurano 17,5 milijuna kuna za oko 17 tisuća djece čiji roditelji nemaju novca za obrok u školi, piše Glas Slavonije.

Glas Slavonije/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo