'SVE DOLAZI IZ OBITELJI I KOLEGA S POSLA...'; Oni ne očekuju turiste za predstojeće blagdane: / 'To je gotova priča, brojke treba spustiti...'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Opuštanja mjera u Istarskoj županiji neće biti sve dok se ne smanji broj zaraženih: 'Građani su ključni. Slovenija je donijela čvrsti lockdown, ali brojke su i dalje velike'

12.12.2020.
13:08
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Dino Kozlevac, načelnik Istarskog stožera, rekao je za Studio 4 HRT-a u petak da u Istarskoj županiji neće biti olakšavanja epidemioloških mjera sve dok se brojevi zaraženih koronavirusom ne smanje te da ne očekuju turiste za predstojeće blagdane. "To je gotova priča. Brojke treba spustiti. Nadam se da će s cijepljenjem doći do olakšanja", rekao je.

U Istarskoj županiji danas su rekordni brojevi. Kozlevac upozorava da su se ljudi opustili. "Već tri tjedna nam je stanje nepromijenjeno, danas je najveći broj. Ono što nas žalosti da za 76 osoba već znamo da su iz kontakta s pozitivnima. Sve dolazi iz obitelji i kolega s posla. Mi bismo željeli da je ta brojka manja, ne zadovoljava nas da smo u odnosu na druge u povoljnijoj situaciji", kazao je Kozlevac za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da da i dalje zagovaraju regionalni pristup svakoj županiji jer se tako najbolje može procijeniti situacija. "Građani su ključni. Slovenija je donijela čvrsti lockdown, ali brojke su i dalje velike. Ako građani ne poštuju mjere, nema rezultata", rekao je Kozlevac.

Image
IZOLACIJA MOŽE TRAJATI I 20 DANA: /

Epidemiolog Bernard Kaić objasnio zašto se produljuje na toliko, ali i na koje simptome obavezno trebate pripaziti

Image
IZOLACIJA MOŽE TRAJATI I 20 DANA: /

Epidemiolog Bernard Kaić objasnio zašto se produljuje na toliko, ali i na koje simptome obavezno trebate pripaziti

Mlađi s težim kliničkim slikama

Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić kaže za HRT kako od ovog tjedna imaju stagnaciju koja je dobra, ali da su spremni na porast bolesnika koji će trebati bolničko liječenje. "Nadamo se da će dugoročna stagnacija biti dominantni trend i da će uslijediti pad hospitaliziranih", kazao je Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid pozitivni uglavnom dolaze iz urbanih gradskih sredina, a prosječna dob hospitaliziranih kreće se oko 70 godina. "Postoje iznimke. Imamo i osoba mlađe i srednje dobi s teškim kliničkim slikama", rekao je.

Kaže da su uočili da se kod pacijenata koji su preboljeli covid-19, posebno onih s težim kliničkim slikama, događaju dugotrajni procesi na plućima. Za građane koji se nisu potpuno oporavili otvorili su postcovid pulmološke ambulante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad pacijent krene u oporavak, neki bolesnici možda imaju produženu temperaturu, a neki zadržavaju otežano disanje. U srednjim ili većim naporima osjećaju nedostatak zraka. Dešavaju se promjene u strukturi pluća, u krvnim žilama mogu nastati tromboze", objasnio je Ružić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo