DO DALJNJEGA / Sve će se rješavati na istoku zemlje: odustalo se od dovođenja izbjeglica u Varaždin

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Varaždin više nije u igri, barem do daljnjega. Situacija s izbjeglicama, to jest migrantima rješavat će se na istoku zemlje

18.9.2015.
15:02
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

VARAŽDIN - Iako je Varaždin, tj. bivša vojarna u Optujskoj ulici u sljedeća 24 sata trebala primiti do dvije tisuće izbjeglica, negdje oko 15 sati, odmah nakon završetka hitnog sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije i grada Varaždina, stigla je obavijest o odustajanju od dovođenja izbjeglica u Varaždin.

U izjavi za novinare načelnik tog stožera i zamjenik župana Alen Kišić potvrdio je da je od ravnatelja DUZS-a Jadrana Perinića primio poziv po kojem se odustaje od privremenog smještaja izbjeglica u varaždinsku vojarnu. Kišić je rekao da je to odluka Ministarstva unutarnjih poslova i najvjerojatnije, kako je dodao, državnog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždin više nije u igri, barem do daljnjega. Situacija s izbjeglicama, to jest migrantima rješavat će se na istoku zemlje. U ovom trenutku Varaždin i Varaždinska županija ne trebaju osigurati prihvat migranata, rekao je Kišić te potvrdio da je u Varaždin trebalo stići i 150 vojnika koji bi pripremili bivšu vojarnu za prihvat izbjeglica, ali su i oni dobili naredbu da se vrate u Zagreb. Po njegovim riječima, bivša vojarna u Varaždinu trebala je 'u prvom valu' prihvatiti oko dvije tisuće izbjeglica.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije i grada Varaždina objasnio je da je bivša vojarna u Varaždinu trebala poslužiti kao registracijski kamp, o čemu je odluku donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova. Već je počelo i uređenje vojarne, a vojska je trebala postaviti šatore. Na sastanku nije bilo preciznih informacija hoće li izbjeglice stići vlakom ili autobusima. Osim bivše vojarne u Varaždinu, u Varaždinskoj županiji organizirana su još dva mjesta za prihvat izbjeglica - pogranične općine Cestica i Bednja. U Bednji se za mogući prihvat izbjeglica uređuju bivši pogoni Varteksa, a u Cestici još se traži odgovarajući objekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po neslužbenim informacijama, preko dvaju graničnih prijelaza u Varaždinskoj županiji u Sloveniju je prijepodne pokušalo ući pet državljana Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo