Svaki treći pomilovani osuđenik vratio se zločinu

Predsjednik Stjepan Mesić uskoro će, posljednji put, iskoristiti svoje ovlasti i pomilovati određeni broj zatvorenika. U svoja dva mandata pomilovao je 283 osobe, a odbio 2241 molbu.

18.12.2009.
9:15
VOYO logo

Ta brojka, međutim, nije potpuna jer sve do 2003., kada je donesen aktualni Zakon o pomilovanju, nije postojala obveza da se odluke o pomilovanju objavljuju. Prema dostupnim podacima, Stjepan Mesić je u prve dvije godine predsjednikovanja ukupno odobrio više pomilovanja nego što je bio zbroj svih kasnijih godina.

Ipak, šire je ruke u dijeljenju oprosta bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je 1991. i 1992. godine dao pozitivno rješenje za čak 61 posto zaprimljenih molbi. Samo 1991. je pomilovao 430 zatvorenika, dvostruko više nego Mesić, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, podaci pokazuju da se u Hrvatskoj svaki treći pomilovani osuđenik vratio zločinu. Ove podatke prikupila je dr. Anita Kurtović, profesorica na Pravnom fakultetu u Splitu.

U najgore primjere vraćanja zločinu sigurno spada slučaj Perice Majstorovića, koji je služio 15-godišnju kaznu zbog niza kaznenih djela. Mesić mu je za dvije godine skratio boravak u zatvoru, no i nakon odobrenog pomilovanja Majstorović je pobjegao iz zatvora i ubio Slavicu Medanić, zbog čega je naposljetku osuđen na 40 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i primjer Antuna Lovika, koji je robijao zbog niza oružanih pljački, a koji je nekoliko mjeseci nakon izlaska iz zatvora sudjelovao u prepadu na Inin kombi kojim se prevozilo 1,24 milijuna kuna. Kad je splitskim dilerima Natali Šunjić, Siniši Pleštini i Igoru Perku odobreno pomilovanje, načelnik Odjela za droge splitske policije je iz prosvjeda dao ostavku.

No, ima i pozitivnih primjera: takav je onaj kad je Mesić pomilovao Riječanku koja je zbog krijumčarenja marihuane bila osuđena na osam mjeseci zatvora i morala je svojeg 18-mjesečnog sina ostaviti udomiteljima budući da mu je i otac bio u zatvoru, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912070975006 arti-200912170665006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo