STIGLI REZULTATI / Svaki treći maturant nije položio maturu: Rezultati su bolji nego prošle godine, osim osnovne razine matematike

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prosječna ocjena izbornih predmeta je dobar, a deset pristupnika riješilo je po dva ispita s maksimalnim brojem bodova

18.7.2022.
16:06
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nešto više od 30 posto učenika završenih srednjih škola nije položilo državnu maturu i to 29,5 posto njih iz strukovnih škole, te 2,2 posto iz gimnazija. Dakle, pozitivnu ocjenu nije dobilo 4469 učenika strukovnih i 223 učenika gimanzija. Rezulati su bolji nego lani, kad je ispite palo 35 posto maturanata.

Pet gimnazijalaca i 326 učenika strukovnih škola negativnu ocjenu dobili su iz sva tri obvezna predmeta. Po dva obvezna predmeta nije položilo 12 maturanata i 1177 učenika strukovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gimnazijalci, glede nedovoljnih ocjena, dominiraju u ispitu iz matematike, 154 učenika nisu ga uspjeli riješiti za prolaz. Po jednu negativnu ocjenu iz svih predmeta ima 1506 gimnazijalaca te 6361 učenik strukovnih škola. U postotcima to znači 15 posto gimnazijalaca i 42 posto strukovnjaka. Pet posto učenika predalo je prazan list eseja, dakle njih 1284, a deset posto, odnosno 2685 njih ima nula bodova iz tog dijela testa, piše Jutarnji.

Image
od 8.6. do 3.7. /

Počinje Državna matura: 'Led probijaju' maturanti testom iz hrvatskoga jezika na A razini

Image
od 8.6. do 3.7. /

Počinje Državna matura: 'Led probijaju' maturanti testom iz hrvatskoga jezika na A razini

U usporedbi s prošlom godinom, maturanti su bolje riješili sve obvezne ispite, osim osnovne razine matematike. Prosjek ocjena iz hrvatskog jezika na višoj razini iznosi 3,2, a na osnovnoj razini 2,5. Kada je riječ o matematici prosjek za višu razinu iznosi 3,1, a na nižoj 2,2. Najbolje je, kao i dosad, riješen obvezni ispit engleskog jezika. Prosječna ocjena iznosi 4,1 na višoj, odnosno 3,4 na nižoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna ocjena izbornih predmeta je dobar, a prema rezultatima koje je predstavio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje deset pristupnika ima sve bodove iz dva ispita, a 332 ispita riješena su sto posto.

Na maturi je ukupno polagano 139.160 ispita, a Filipović je istaknuo kako su maturanti u prosjeku pisali četiri ispita te da je povećan udio učenika koji su birali ispit iz matematike na višoj razini znanja. Ove godine takvih je 40 posto, ranije između 33 i 35 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je žalbe na rezultate ispita podnijelo oko tri posto kandidata, a ove godine postotak manje, pa je Nacionalnom centru pristiglo 2837 žalbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo