'Svaki dan ću kontrolirati provode li se Vladine mjere'

Premijerka Jadranka Kosor poručila je da u provođenju Vladinih mjera oporavka neće dopustiti odugovlačenja i odustajanja.

10.5.2010.
11:50
VOYO logo

"Program Vladinih mjera za oporavak mora se provesti", kazala je premijerka Jadranka Kosor za Poslovni dnevnik, dodajući da ima punu potporu svojih ministara.

"…Neću dopustiti odugovlačenja i odustajanja. Većina mjera predviđena je za 2010. i sve se mora obaviti u idućim mjesecima. Iako su neke mjere imale srednjoročni karakter, nastojala sam ih pomaknuti kako bismo učinili i više od onoga što smo u prvom trenutku namjeravali. Svaki će građanin moći kontrolirati kako se provodi program, a i ja ću to raditi svakodnevno", i ovoga je puta odlučna premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorila je da joj se napravi sustav uz koji ću moći u realnom vremenu provjeriti što je u svakom ministarstvu napravljeno od predviđenih poslova i tko što radi u tom trenutku. Smatra da će to poticati ljude da obavljaju svoj posao.

"...Od državne uprave očekujem se da obavi zahtjevnu zadaću, ali nadam se da će, osim kontrole, ljude na to potaknuti i naznake da su se stvari pokrenule. O tome govori nekoliko pokazatelja, od povećanja izvoza do porasta zaposlenosti, koja ipak nije isključivo sezonskoga karaktera. Sezona ipak još nije počela", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je i da bi svatko tko bi bojkotirao taj posao morao izaći iz sustava te da bi ta načela trebala vrijediti i kada nije kriza.

Na pitanje koja će mjera, prema njenom mišljenju, uvesti najviše promjena u gospodarski i općenito društveni život, a koje će biti politički najteže provesti, Kosor kaže da provođenje zajedno svih mjera može dati stvarne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak, najviše odluka donijet će se u resoru financija i one će se osjetiti vrlo brzo. Primjerice, izmjene u sustavu poreza na dohodak brzo će se odraziti na živote građana – imat će više novca, nešto veće plaće. Neće to biti drastična povećanja, ali kad se ti efekti spoje s ukidanjem prve stope kriznog poreza, koja se zapravo odnosi na najveći broj zaposlenih, i kad se tome pridruži potpuno ukidanje kriznog poreza u studenom, to će se ipak osjetiti na standardu i kupovnoj moći građana. Nadam se da će to biti trenutak da ljudi malo odahnu, počnu normalno živjeti, prestanu strahovati što će biti sutra, kupovati najnužnije i čak manje od toga. Vjerujem da će se pozitivni efekti tih poteza odraziti i na turističku sezonu te da će ipak nešto više domaćih turista nego lani otići na ljetovanje", kazala je Kosor.

Za Poslovni dnevnik premijerka Kosor izrazila je želju da na kraju 2010. godine podvuče crtu i kaže: sve što smo u programu predvidjeli, obavili smo u potpunosti. Dodaje da ne očekuje spektakularne promjene preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je s predsjednikom HNS-a Radimirom Čačićem razgovarala o zloupotrebama plavog dizela. Poručila je da od prvog srpnja kreće novi sustav koji će omogućiti da ga dobiju oni koji ga trebaju, uz istodobno sprečavanje svake zloupotrebe.

Naglasila je da želi razgovarati sa svima koji to žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, kod nas je puno toga ispolitizirano. Zašto bi bila senzacija da predsjednica Vlade sjedne na kavu s predsjednikom SDP-a i s njim, kad bi on to htio, razgovara o gospodarskim mjerama, pa i o potpori za određene mjere koje je najteže provesti? Takvim pitanjem smatram i teritorijalni preustroj", rekla je Kosor.

Prethodni članci:

arti-201005070220006 arti-201005050754006 arti-201004230075006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo