Dileme oko cjepiva / Sva pitanja o Sputnjiku V: Tko ga može odobriti, moramo li čekati EMA-u i zašto se Putin nije cijepio?

Iz EME su danas za Direkt potvrdili da nikakav zahtjev Rusa za evaluaciju Sputnika još uvijek nije stigao

4.3.2021.
8:20
VOYO logo

Ministar Vili Beroš potvrdio je kako je jučer s ruskim veleposlanikom u Zagrebu ponovo razgovarao o nabavci ruskog cjepiva Sputnik Vi jasno dao do znanja kako Hrvatska neće čekati odobrenje. Europske agencije za lijekove već će za njegov uvoz biti dovoljno odobrenje hrvatskog Halmeda. Premda je prije mjesec dana isto tako jasno dao do znanja da će iz razloga sigurnosti za uvoz cjepiva u Hrvatsku ipak čekati odobrenje Europske agencije za lijekove.

Inače, Rusi jako ističu što će nam isporučiti cjepivo i pomoći da suzbijemo epidemiju, toliko im je stalo da se cijepljenja Sputnikom odrekao čak i ruski predsjednik Vladimir Putin, samo da bude za nas.

Srbija, 100.000 novih Sputnik doza, Bosna 5000, Slovačka 200.000, Mexico još 200.000 Sputnika, Paragvaj, Venezuela.. svjetske agencije pune su snimaka aviona koji slijeću sa spasonosnim ruskim kutijama. Šefovi država slikaju selfije i usput podbadaju sporost zapadne dostave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li ih dobili ovdje u Sarajevu? Niste. Ni jedno", pita se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To je bila ispravna odluka. Kupnja ruskog cjepiva koje je pouzdano", kazao je slovački premijer Igor Matović. 

Nakon Mađara, i Slovaci su službeno uvezli Sputnik, idući će Česi, možda slijede Austrijanci, a onda i Hrvatska?

Iz Stožera su do sada govorili da to nije nikako opcija ukoliko ne dobije zeleno svjetlo Europske agencije za lijekovei što sad to znači. Sad spominju HALMED, pa su novinari pitali je li potvrda HALMED-a dovoljna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je. Hvala vam na tom pitanju, neću vas kritizirat, ali mi smo to već komentirali. Postoji ta mogućnost", izjasnio se ministar zdravstva Vili Beroš. 

Nije baš da nema promjene stava jer iz Vlade su prošlih tjedana jasno držali stav "Sputnik da, ali isključivo uz odobrenje Europske agencije".

"Tek kad rusko i kinesko cjepivo bude evaluirano po EMI nema nikakvog problema", govorio je početkom veljače Beroš.

"Ako ta cjepiva prođu proceduru EME i HALMEDA nemamo nikakav problem da se ta cjepiva koriste ovdje", kazao je prije nekoliko dana Andrej Plenković. 

A što bi se ustvari moglo dogoditi? Tri su scenarija: prvi, redovni, da čekamo odobrenje EMe i tek onda uvezemo Sputnik, drugi scenarij, da EMA ne odobri rusko cjepivo, a HALMED kaže Ok i onda ga uvezemo i treći, da uvezemo Sputnik prije ikakvog odobrenja, držimo bočice Sputnika na skladištu i čekamo odobrenje jednih ili drugih tako da brzo možemo krenuti s cijepljenjem jednom kad stigne. Ako idemo mimo Europe – evulacija HALMEDa će biti netemeljita objašnjava farmakolog Trkulja.

"Tu nema nikakvih posebnih evaluacija, nema ocjene dokumentacija, nema evaluacije proizvodnog procesa, ne ide se u pogon nego se uzima zdravo za gotovo da mi želimo taj proizvod kakav je", izjasnio se farmakolog Vladimir Trkulja.

A iz EME su danas za Direkt potvrdili da nikakav zahtjev Rusa za evaluaciju Sputnika još uvijek nije stigao, pa se otvorilo pitanje mogu li Mađari, Slovaci ili netko službeno zatražiti odobrenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora postojati odgovorna osoba. Nositelj odobrenja", ustvrdio je Trkulja. 

Nisu to jedina Sputnik pitanja koja muče ostatak svijeta. Još uvijek je nejasno i zašto se cjepivom koje su primili milijuni diljem svijeta, nije ponosno cijepio i Vladimir Putin.

"Odlučit će se za to kad mu preporuče njegovi doktori", poručio je sredinom veljač Andrej Nesterenko, ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Nejasno je i zašto Rusi nude svoje cjepivo diljem svijeta, a ne cijepe masovnije svoje građane?  Do danas je amerika s populacijom od 328 milijuna ubrizgala je 78 milijuna doza u svoje građane, od 1,4 milijarde kineza, 52 milijuna primilo je svoju dozu. Europska unija s populacijom od 450 milijuna stanovnika cijepila je dosad s 34 milijuna doza. Od 144 milijuna Rusa, imunizirano je 3,9 milijuna Rusa.

"Rusija je zapravo prebacila dio proizvodnje u vanjske zemlje, tamo se jako puno proizvodi, u Indiji, Južnoj Koreji i Brazilu i Kini se sad planira i to sve za izvoz i to objašnjava zašto Rusija ima tako nisku procijepljenost i veliku količinu za izvoz i tu Rusija poentira jako jer im je ovo dobra situacija da se pokažu kao tehnološki razvijena zemlja", pojasnio je Branimir Vidmarović, politički analitičar. 

I to je win win situacija, jer i EU lideri koji se žele pokazati neovisni od tromog Brisela, voljni učiniti sve za imunitet svog naroda, sad imaju opciju brzog dogovora s Moskvom. I tako je još jednom korona razotkrila da je europsko jedinstvo vrlo krhko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo