'depilirane površine' / Traže pravdu za šume: 'Uništeno je sve zeleno što živi na Medvednici - imamo dokaze'

Za zelene je problematično je i što je desetogodišnji plan gospodarenja za 20 posto državnih šuma istekao s 2017. Radili su bez njega cijelu prošlu godinu

29.3.2019.
18:11
VOYO logo

Tko se u posljednje vrijeme šetao Medvednicom mogao je primijetiti da je na nekim  dijelovima ogoljena. Mjestimice leže srušena stabla, iz zemlje vire panjevi, a na pojedinim dijelovima šume kao da više nema. 

Iz Hrvatskih šuma objašnjavaju da je to uobičajen proces pomlađivanja svih državnih šuma u Hrvatskoj. Iz braniteljske udruge koja je osnovala forum Zeleni odred pak tvrde da je to devastacija šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvednica. Pluća Zagreba. Prema zelenim aktivistima jedne braniteljske udruge,  Hrvatske šume su posjekle prekomjerno i bez plana.

"Ustanovili smo da su nevjerojatno velike površine uništene, laički rečeno, depilirane. Uništeno je sve zeleno što živi tamo. I nije obnovljeno i nije pošumljavano i za to imamo veliki broj dokaza", tvrdi Vesna Grgić, suosnivačica foruma Zeleni odred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država se udružila protiv sebe?

Koje su na 400 stranica predali i DORH-u. Iz Hrvatskih šuma optužbe odbacuju.

"Šumariju kontrolira uprava, šuma upravu, upravu šuma kontrolira dirtekcija, direkciju kontrolira uprava šumarstva, ministarstva. Što bi to značilo, da se država udružila protv sebe, da iskorištava svoje blago", pita Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupe koje se vide unutar šume i koje priznaju ne izgledaju lijepo, zapravo su zasađene mladom šumom čiji će se obrisi vidjeti tek kroz 20-ak godina, a ona je, kažu, korisna jednako kao i šuma stara sto godina.

"Nema devastacije šuma. Da ih mi ne siječemo, priroda bi na svoj način sjekla. Na način da stabla koja su fiziološki oslabljena umiru i otvaraju prostor za novi naraštaj", kazao je Stjepan Mikac, docent na Šumarskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zelene je problematično je i što je desetogodišnji plan gospodarenja za 20 posto državnih šuma istekao s 2017. Radili su bez njega cijelu prošlu godinu, a u 2019. ne sijeku ništa jer čekaju odobrenje Ministarstva poljoprivrede.

"Prošle godine smo radili po desetogodišnjem prosjeku, evo sada ovih dana očekujemo da će biti opdobrena osnova", kazao je Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Šumama se ogoljenom Medvednicom pravdaju i olujom Teodor koja je 2013. porušila 16 hektara šume. Tu danas rastu mladice koje, kažu šumari, prolaznicima izgledaju kao šikara. U Parku prirode pak tvrde da je izgled Medvednice isti već godinama, te da oni nemaju uvid u to koliko se posiječe.

"To se sigurno nije dogodilo jučer ili prije godinu dana ili prije pet. To su posljedice vjerojatno svih situacija koje su oko nas", smatra Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih šuma se hvale da se na godinu pošumi 2 milijuna kubika više nego što se posiječe, a i Eurostatovo izvješće pokazuje da imamo 17 posto više šuma nego što smo imali prije rata. No zeleni u to ne vjeruju. Pravdu za šume traže sutra na betonu ispred Vlade i Sabora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike