SUTRA SE SASTAJE VLADAJUĆA KOALICIJA: / 'Onemogućavanje istospolnim parovima da udome ili posvoje je diskriminacija'

Image

Na koalicijskom sastanku trebalo bi se u utorak raspravljati o Zakonu o udomiteljstvu koji ne omogućuje registriranim životnim partnerima istog spola da budu udomitelji i posvojitelji

26.11.2018.
10:14
VOYO logo

Sutra bi se na sastanku vladajuće koalicije trebalo raspravljati o Zakonu o udomiteljstvu koji ne omogućuje registriranim životnim partnerima istog spola da budu udomitelji i posvojitelji. Prema riječima premijera Andreja Plenkovića Vlada stoji iza tog prijedloga Zakona.

Image
PLENKOVIĆ BRANI ZAKON O UDOMITELJSTVU: /

'Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji'

Image
PLENKOVIĆ BRANI ZAKON O UDOMITELJSTVU: /

'Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji'

Kako piše RTL Ustavni sud bi mogao imati zadnju riječ u pogledu Zakona, posebno s obzirom na ključnu odredbu Ustava u kojoj stoji da su svi pred zakonom jednaki:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki."

Diskriminacija istospolnih zajednica

Docentica na katedri obiteljskog prava i bivša dječja pravobraniteljica, Ivana Milas Klarić rekla je da je diskriminacija "onemogućavanje istospolnim zajednicama da budu udomitelji i posvojitelji, kao i da budu u procesu oplodnje uz MPO."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na činjenicu da se sve manje djece posvaja, upozorio je i SDP koji traži omogućavanje udomljavanja i posvajanja istospolnim partnerima.

SDP podržava posvajanje djece od istospolnih parova

"Ako HDZ želi podržati posvajanje djece od istospolnih parova ja ih pozivam da to i naprave, bit će to lijepo primjer kako cijela Hrvatska može surađivati za dobrobit djece", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milas Klarić rekao je da sam nema ništa protiv toga da istospolni parovi posjavaju djecu te da Konvencija o pravima djeteta "apsolutno ne isključuje mogućnost da ljudi istospolne orijenatcije posvajaju djecu".

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su da diskriminacije ne smije biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo