SUTRA PRESUDA O PIRANSKOM ZALJEVU, ŠEFICA DIPLOMACIJE TVRDI: / 'Nećemo niti primiti presudu'

Image
28.6.2017.
16:32
VOYO logo

Na sastanku s pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj Pejčinović Burić je naglasila da se "Republika Hrvatska neće smatrati obvezanom takvom odlukom", dodavši kako na "sutrašnjoj objavi odluke Arbitražnog suda neće biti predstavnika Republike Hrvatske niti će Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj zaprimiti pisani primjerak odluke", kaže se u tekstu.

Arbitraža je nepovratno kompromitirana

Ministrica je akreditiranim stranim predstavnicima ponovila stajalište RH o nepovratno kompromitiranom arbitražnom postupku te podsjetila da je Hrvatska napustila postupak arbitraže u srpnju 2015., odmah nakon što je javno razotkriveno protupravno djelovanje zastupnice Republike Slovenije i jednog arbitra u tom arbitražnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatsku i Sloveniju puno više toga spaja'

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je da Hrvatska neće poduzimati jednostrane radnje, a isto očekuje od Slovenije te od drugih država ne očekuje zauzimanje za provedbu odluke Arbitražnog suda nego podršku za nastavak dijaloga Hrvatske i Slovenije u potrazi za konačnim rješenjem otvorenog graničnog pitanja. Jer, zaključila je ministrica, Hrvatsku i Sloveniju i njihove stanovnike puno više toga spaja nego što bi ih smjelo razdvojiti, dodaje se u tekstu objavljenom na internetskoj stranici MVEP-a.

Plenković je potvrdio stav MVEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč formalnom signalu koji smo dobili od Arbitražnog suda da se sutra u nekom trenutku fizički prihvati sama presuda, Vlada RH donijela je odluku da tako nešto ne učini", rekao je premijer predstavljajući Hrvatskom saboru osnovne zaključke Europskog vijeća održanog u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Već ranije bilo je objavljeno da Hrvatska neće biti prisutna izricanju presude koju će u četvrtak popodne pročitati Gilbert Guillame, predsjednik Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu, o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije na moru i na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako za Zagreb ta presuda nema relevantnost s obzirom da je iz njega nepovratno izišao, Hrvatska presudu "neće ni primiti nego ćemo je, pretpostavljam, znati kada bude objavljena na internetu ili u prijenosu sutra popodne. Naše pozicije su čvrste, na njima ćemo ustrajati i tu očekujemo čvrstu potporu Hrvatskog sabora", naglasio je premijer, istaknuvši važnost nastavka sveukupnog dijaloga sa Slovenijom.

Dodao je da odluka Suda za Hrvatsku neće biti prihvatljiva, bez obzira "što će i kako komentirati bilo koji drugi akter, bilo koja država ili međunarodna organizacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo