Šuti i piši!

'NEMOJ da te katapultiram nazad u onu prćiju od Vukovara, pa da malo po Čobijevoj jedinici tražiš poslove!

16.2.2011.
11:39
VOYO logo

"E...? Dalje!", nestrpljivo je požurivala ekonomska kibernetičarka porijeklom iz Borovog naselja dok je ramenom pridržavala telefonsku slušalicu, a prsti bili u stavu "pozor" u pauzi prelijetanja preko tipkovnice.

"OK, piši: Ukupni izlasci iz nezaposlenosti povećani su za 19,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja, koje je za čak 56,1 posto veće nego u siječnju 2010.", diktirala je sjedokosa žena na kraju pedesetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"... siječnju 2010., aha...", potvrđivala je. "Dalje."

"Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010., te na 8 posto u siječnju 2011., a očekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti", išla je dalje, pročišćavajući grlo nakon svakog zareza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro. Što sad? Kad pišemo 334 tisuće...", nije više mogla čekati daktilografkinja s druge strane.

"Nikad", odgovorila joj je sjedokosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako n...", nasrne bundžijski, pa nastavi nešto smirenijim tonom: "Kako nikad? Pa ne možemo sad odjednom izostavit...", pobunila se državna službenica porijeklom iz županije s najvišom nezaposlenosti.

"Fino. Možemo i hoćemo", odlučno će glas s druge strane žice. "Piši sve ostalo, ne treba mi još jedan broš...", mrmljala je sjedokosa, gladeći komadić nakita pričvršćen na sako u obliku metle dok su je proganjale misli o nacionalnoj starleti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislite da nitko neće skužiti? Ionako odugovlačimo, iz cijelog izvještaja čeka se samo na jednu brojku i sada da je ne napišemo, nije li to malo...", propitivala je Slavonka uljudnim, ali čvrstim glasom, neoprezno naćulivši uho na slušalicu u iščekivanju mrve razuma s druge strane.

"NEMOJ da te katapultiram nazad u onu prćiju Vukovar, pa da malo po Čobijevoj jedinici tražiš poslove!", zagrmjela je sjedokosa, pa još zlobno priprijetila: "Ili bi radije sebi malo tražila posao, a?" Slavonki slušalica klizne i padne na pod. Vraća je na uho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, samo ne tamo. Tamo nitko ne može nać posao... Svi me gledaju kao da sam kužna, znaju da ga ja imam, a pričaju okolo da ničim pod milim bogom plaću zaslužila nisam. Ne šaljite me u Borovo naselje", odvratila joj je problijedjela službenica.

"E, pa onda šuti i piši dalje. Ma, znaš što, neću ti više pomagat. Impregniraj ovo izvješće usporedbama sa zemljama EU prema anketnoj nezaposlenosti, utjecaju sezonskih gospodarskih aktivnosti na nezaposlenost i odnosu gospodarskog rasta i kretanja nezaposlenosti", odvratila joj je sjedokosa i bez pozdrava zakucala slušalicu u telefon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramota... Jedva čekam ljeto", uzdahne službenica, ali se brzo pribere i nastavi s bikini statistikom, prema uputama.

Turbulencije u HZZ-u

U zemlji pastira, samaraša i čistačica s visokom stručnom spremom, ova drama se lako može zamisliti kada se pokušava proniknuti u razloge zašto je Hrvatski zavod za zapošljavanje iznenada odlučio uzmaknuti po pitanju objave ključne brojčice (bolje reći brojčetine) u svom mjesečnom izvještaju o stanju (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj za siječanj 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, možda to i nije tako. Možda je šefica Zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah htjela izbjeći vlastitu bruku da krajem 2010. godine nije bila u stanju previdjeti ovu brojku nego je u studenom kazala Slobodnoj Dalmaciji kako je "situacija takva da očekujemo da će se 300 tisuća nezaposlenih naći na Zavodu već u siječnju ili veljači" i time, premda je "napredna matematičarka", profulala točnu brojku za "samo" desetak posto. Čaša joj je bila polupuna i prije godinu dana kada je govorila da nezaposlenost neće doseći alarmantne razmjere.

Možda je Ankica Paun Jarallah činila ono što joj ide najbolje kao menadžerici (dez)informacijskih sustava i odlučila pripomoći HDZ-u kao davne izborne 2007. godine kada ju je dva mjeseca prije izbora kao ravnateljicu Zavoda zaposlio Ivo Sanader. Pola godine ranije postala je v.d. ravnateljice i nezaposlenost je pala za 20 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena se prvog mjeseca na poslu pokazala kao zaposlenica mjeseca pokrenuvši val masovnog statističkog zapošljavanja: mjesec dana uoči izbora doznali smo da je na birou završilo 3.340 osoba ili 1,4 posto više nego u kolovozu 2007., ali uz napomenu da je nezaposlenih za 32.826 ili 11,8 posto manje nego u rujnu prošle godine. To je omogućilo Sanaderu one toniblerovske reklame u kojima je 'nabacivao' Hrvatima sa šljemovima na glavama.

Njena prethodnica, HDZ-ovka Zrinka Blažević smijenjena je prije isteka mandata na zatvorenoj sjednici Vlade dok je bila na godišnjem odmoru, s objašnjenjem da ima loše poslovne rezultate. Iz istog je razloga smijenjena i Sanja Crnković Pozaić tri godine ranije. Ona je u vrijeme SDP-ove vlasti uredno izvještavala o katastrofalnim brojkama što se tiče zaposlenosti. Kada je smijenjena, naveliko se spekuliralo i da je stvarni razlog njenog odlaska bila smjena njenog prezimenjaka, riječkog šefa HZZ-a, istaknutog HDZ-ovca Ognjena Crnkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, pak, prema statistikama Zavoda, u konkurenciji od 22 područne službe, vodio onu koja je uvijek ostvarivala najgore rezultate. Riječki ogranak HDZ-a skočio je na zadnje noge, Crnković Pozaić je smijenjena, a Crnković imenovan za v.d.-a područne službe u kojoj je netom bio smijenjen. Zanimljivo je da je Crnković u međuvremenu promijenio brave na svom uredu kako bi onemogućio ulazak svojoj nasljednici!

No, od 2007. naovamo nije bilo većih uzbuđenja u HZZ-u, što bi valjda značilo da je HDZ našao pravu osobu za posao. Službeno objašnjenje propusta Ankice Paun Jarallah, žene koja s obzirom na porijeklo mora i više nego dobro znati što znači nezaposlenost, tek slijedi i vjerojatno svjedoči činjenici da se HZZ odlučio pripojiti valu optimizma koji pumpa HDZ kao neophodno gorivo pregrmljavanja krize i parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo