pozvali na mjere protiv srbije / Susret Plenkovića i albanskog premijera: 'Imamo zločin, ubojstvo policajca i heroizaciju onih koji su ga počinili'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Edi Rama, u službenom posjetu Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda. 

2.10.2023.
14:16
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno su osudili nasilje srpskih paravojnih postrojbi na sjeveru Kosova i to što ih Beograd pretvara u junake, zatraživši zbog toga mjere EU-a i zapada protiv Srbije.  

Tridesetak teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u nedjelju 24. rujna u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo je kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti su u borbi eliminirale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rama, u službenom posjetu Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda. 

„Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika, te imamo heroizaciju onih koji su ga počinili”, rekao je albanski premijer, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Europi koja gaji suprotne vrijednosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL Dosje /

Kosovo u kaosu, oči svijeta uprte u njega: Upravlja li Aleksandar Vučić srpskim paravojnim skupinama tamo?

Image
RTL Dosje /

Kosovo u kaosu, oči svijeta uprte u njega: Upravlja li Aleksandar Vučić srpskim paravojnim skupinama tamo?

Plenković je naglasio da ti potezi „ne mogu ostati bez odgovora” te da odluka Beograda o danu žalosti „gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo”. Naglasio je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU-a za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera. 

Europska komisija (EK) također može autonomno donijeti mjere, bez suglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv Kosova. EK je zbog nepoštivanja zahtjeva EU-a protiv Prištine poduzela mjere obustavljanja rada u radnim tijelima u okviru sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te povukla pozive na sastanke na visokom nivou i suspendirala Kosovo iz svog programa od 7,5 milijardi eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti „bez gubljenja vremena” jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije. 

Pogledajte video: Je li moguć novi rat na Kosovu i je li Vučić upleten u nedavni napad? 'Ako nije znao, onda ima velikih problema…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo