traže povećanje plaća / Šušković o štrajku 5000 pravosudnih službenika: 'Od početka nije stigla konkretna ponuda Vlade'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Danas je još i bolje raspoloženje među štajkašima nego prvog dana štrajka. Obavljaju se samo hitni poslovi, dok ostatak djelatnika ne radi'. Prema zaključcima sa sastankane može se procijeniti hoće li resorno Ministarstvo ispuniti zahtjeve u cijelosti ili ponuditi neko kompromisno rješenje

6.6.2023.
13:14
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Štrajk Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) nastavljen je u utorak, a trenutno štrajka oko 5000 pravosudnih djelatnika, izvijestila je predsjednica SDLSN-a Iva Šušković.

''Danas je još i bolje raspoloženje među štajkašima nego prvog dana štrajka. Obavljaju se samo hitni poslovi, dok ostatak djelatnika ne radi'', kazala je Šušković za Hinu, istaknuvši da od početka štrajka u ponedjeljak u 7 sati do danas u podne nije stigla konkretna ponuda iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako Sindikat, prema zaključcima sa sastanka u Ministarstvu pravosuđa i uprave (MPU) održanom u ponedjeljak, ne može procijeniti hoće li resorno Ministarstvo ispuniti zahtjeve u cijelosti ili ponuditi neko kompromisno rješenje.

Image
'nije floskula' /

Šušković iz sindikata nakon što je sud odlučio da smiju štrajkati: 'Rekli su nam da nismo reprezentativni, a vidite'

Image
'nije floskula' /

Šušković iz sindikata nakon što je sud odlučio da smiju štrajkati: 'Rekli su nam da nismo reprezentativni, a vidite'

''Ukoliko bude ponuđeno kompromisno rješenje, to ćemo dati članstvu Sindikata na izjašnjavanje'', nadodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šušković je naglasila da je poslodavcu i radnicima u interesu da se problem riješi jer je zajednički cilj nastavak rada, a to, ističe, ovisi o tome koliko je Vlada spremna brzo reagirati na postavljene zahtjeve.

Štrajk sudskih službenika pokrenut je u ponedjeljak u 7 sati nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovore o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvotjednog bijelog štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud u Zagrebu odbio je u ponedjeljak Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća, obrazloživši kako štrajk ima dopušteni cilj i svrhu te da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

Početni zahtjev sa 400 smanjen na 300 eura povećanja

Predstavnici SDLSN poručili su u ponedjeljak nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom kako im je samo prezentirana odluka Vlade za koju im je rečeno da će biti donesena neovisno o tome što kažu na sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće za 60, 80 i 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima koji imaju najmanje plaće.

"Postavlja se tu pitanje tko je što predložio i na temelju čega je taj dogovor postignut, ali zapravo radi se odluci Vlade. Naravno da smo zadovoljni s time da povećanje svima ide, ali s obzirom na neizdrživo stanje u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu i na paralelno izjašnjavanje našeg članstva tijekom dana kada su saznali za odluku Vlade, nastavlja se sa štrajkom", kazala je u ponedjeljak glavna tajnica SDLSN-a Marija Dill Bračić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev SDLSN-a za povećanje plaća od 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu sada se pretvorio u 300 eura kako "ne bi ispalo" da povrh Vladine odluke o povećanju traže i dalje isto.

S Malenicom su se u ponedjeljak sastali i predstavnici Sindikata pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) koji su nakon sastanka poručili da će idućih dana razmotriti ponudu MPU oko povećanja plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SPPH nisu htjeli govoriti konkretno o ponudi, ali ističu kako je ponuda približna onome što su tražili i da bi ljudi s najnižim plaćama najviše osjetili ponuđeno povećanje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo